Porady:
- Słodką zalewę w nieco zdrowszej wersji można przygotować również na bazie miodu, syropu z agawy lub ksylitolu bądź ertrytolu.
- Żeby gruszki w syropie za bardzo nie zmiękły w słoikach i zachowały swoją jędrność, należy kupić te nieco mniej dojrzałe i jeszcze twarde. Dzięki temu, po ugotowaniu w zalewie owoce będą idealnie miękkie, a jednocześnie zachowają kształt.
- Gruszki w syropie na zimę należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli nie macie dostępu do spiżarni lub piwnicy, wstawcie je do kuchennej szafki jak najbardziej oddalonej od piekarnika.
- By mieć pewność, że przetwory zachowają swoje wartości przez cały rok, najlepiej poddać je dodatkowo pasteryzacji. Można robić to na sucho, czyli w piekarniku, lub na mokro - w garnku, alternatywą jest jeszcze pasteryzacja w zmywarce. Po wystudzeniu przechowujemy je w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy, nieogrzewanym garażu lub spiżarce.
- Gruszki w syropie cukrowym można łączyć w jednym słoiku z innymi owocami, tworząc kolorowe kombinacje. Szczególnie polecamy wymieszać je ze śliwkami lub jabłkami.
- Cukier waniliowy w przepisie nie jest niezbędnym dodatkiem, można go pominąć lub użyć jedynie ziaren wanilii wyskrobanych z laski.
- Do wytrawnych dań polecamy również przepis na gruszki w occie.
Notka redakcyjna:
Gruszki w syropie - przepis podstawowy i dodatki
Kluczem do udanych przetworów owocowych są odpowiednio zachowane proporcje wody i cukru. Idealny balans zapewni pyszny smak, a przy tym nada im trwałość. Zbyt mała ilość cukru może bowiem sprawić, że nasze słoiki nie wytrzymają przez całą zimę. Ile cukru dodać do syropu? Sprawdzoną proporcją jest 1:2, czyli jedna część cukru na dwie części wody. Przygotowując syrop z 2 litrów wody, należy więc dodać 1 kilogram cukru.
Mając już bazę w postaci wyważonej mieszanki wody i cukru, warto dodatkowo podkręcić jej smak przyprawami i ziołami. Aromatyczne dodatki sprawią, że gruszki w syropie nabiorą jeszcze więcej wyrazu. Te owoce idealnie komponują się z nutami korzennymi, dlatego warto dodać do syropu:
- goździki,
- imbir,
- gwiazdki anyżu,
- gałkę muszkatołową,
- kardamon,
- cynamon,
- laskę wanilii,
- czarny pieprz.
Do tego przepisu dobrze będą pasowały też anyż, melisa i trawa cytrynowa. Ciekawym dodatkiem, który urozmaici smak syropu, są również nasiona kolendry.
Z czym podawać gruszki w syropie?
Gruszki w syropie będą doskonałym dodatkiem:
- do ciast, szczególnie w sezonie zimowym, kiedy dostępność świeżych owoców jest ograniczona,
- do środka biszkoptów i drożdżówek,
- na wierzch wypieków z ciasta kruchego lub francuskiego,
- do deserów na zimno, czyli wszelkiego rodzaju musów, galaretek i serników bez pieczenia,
- do szybkich deserów w towarzystwie lodów i polewy czekoladowej.
Jednak gruszki w syropie to dodatek nie tylko na słodko i przepysznie smakują również w połączeniu z wytrawnymi daniami. Warto serwować je również do mięsnych pieczeni, kotletów i wędlin, zarówno tych wieprzowych, wołowych, jak i drobiowych. Smacznie komponować się będą także z pasztetami.
Inne pomysły na przetwory owocowe
Gruszki w syropie to tylko jeden z pomysłów na owocowe przetwory. Pyszności do słoików zrobimy także z innych sezonowych skarbów. Jakie przepisy są szczególnie warte przetestowania? Wszystko zależy od tego, co aktualnie znajdziecie na straganach i w warzywniakach. Jeśli upolujecie dojrzałe, słodkie śliwki, koniecznie spróbujcie zamarynować je w occie lub ugotować z nich gęste powidła. Jeśli natomiast zamiast klasycznych węgierek, wybierzecie urocze mirabelki, to warto przerobić je na dżem lub kompot.
Bardziej niż śliwki smakują wam jabłka? Zapas dżemu jabłkowego przyda się na całą zimę do kanapek, naleśników i owsianek. Fantastycznym pomysłem na zdrowy deser będzie także własnej roboty mus jabłkowy. Z jabłek można też łatwo wyczarować zdrowy, domowy ocet jabłkowy. W wersji dla dorosłych polecamy natomiast przepis na nalewkę z jabłek.