
Gruziński gulasz czaszuszuli
- cebula: 2 szt.
- olej: 2 łyżki stołowe
- wołowina: 500 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- pomidor: 5 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- czosnek: 3 ząbek
- papryka chili: 1 szt.
- kolendra: 1 szt.
- cząber: 1 szt.
- kolendra: 3 gałązki
Sposób przygotowania
krok 1
Cebulę podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w długie, cienkie kawałki mięso i smażymy na małym ogniu. Oprószamy solą i pieprzem. Stopniowo dolewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. Jeśli woda odparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie, dolewamy więcej wody. Obrane i pokrojone pomidory wrzucamy na patelnię wraz z liśćmi laurowymi, zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną papryczką chili, zmiażdżonymi ziarnami kolendry, cząbrem, solą i pieprzem, chwilę dusimy.
krok 2
Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy uduszone pomidory. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10–15 min. Podajemy posypane natką kolendry. Potrawa najlepsza jest na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą. Możemy podać do niej sałatkę z grubo posiekanych pomidorów i ogórków posypanych zieloną pietruszką – typowy gruziński dodatek do dań.

