Grzebień ze schabu z boczkiem i serem
Schab inny niz dotychczas, połączenie z boczkiem i serem to ciekawa kombinancja
Składniki:
schab ok 1,20 kg
cebula
ząbki czosnku
plastry sera zółtego (gouda)
plastry boczku surowego wędzonego
pieprz
sól
papryka słodka, ostra
oliwa z oliwek
Kroki przygotowania:
Schab ponacinac jak na kotlety ale nie do konca, tak aby powstał "grzebien". Mieso
posolić, popieprzyc, natrzec czoskiem rozgniecionym, oprószyc paprykami (ja dodałam
jeszcze przyprawe stropolska z ziołowej firmy Maspolanka). Ewentualnie przyprawic wg
gustu. Nastepnie w szczeliny powkladac po plastrze boczku i plastrze sera żółtego. Schab
obwiązać sznurkiem, zawinac w folie, włożyc do naczynia żaroodpornego i do piekarnika
na 45 minut w 180st. Po tym czasie odwinać z folii i włozyc ponownie do naczynia, obłozyć
plastrami cebuli i plasterkami czosnku, polac z wierzchu oliwą, i piec 20 minut Po tym
czasie zdjełam przykrywke i podpiekałam jeszcze góre 10-15 minut. Zdjac sznurek. Kroic
ukosnie do warstw. Wychodzi bardzo smaczna pieczen i nie ma obawy, ze schab wyjdzie
suchy, jest delikatny, soczysty i aromatyczny
1 z 1

grzebien_ze_schabu_z_boczkiem_i_serem
Grzebień ze schabu z boczkiem i serem


