Reklama

Grzyby w pomidorach to doskonała słodko-kwaśna przekąska i świetna alternatywa dla tradycyjnych przetworów w occie. Można je znaleźć także pod nazwą grzyby po kaszubsku lub po cygańsku. Równie dobrze odegrają rolę sałatki do obiadu, jak i oryginalnej przystawki, a nawet bazy dla zapiekanek. W słoiczkach nie może zabraknąć cebuli, która podkreśli smak dorodnych, mięsistych borowików lub maślaków. Sprawdźcie, jak zrobić grzyby w sosie pomidorowym na zimę.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: grzyby leśne przebieramy, oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Obgotowujemy je w osolonej wodzie przez około 10 minut, po czym odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

  • krok 2

    Grzyby w pomidorach: rozgrzewamy olej na głębokiej patelni lub w garnku. Wrzucamy cebulę. Podgrzewamy ją, aż się zeszkli. Dodajemy obgotowane grzyby oraz koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Całość mieszamy i dusimy przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  • krok 3

    Pasteryzacja: wkładamy grzyby w sosie pomidorowym do umytych i wyparzonych słoików, wypełniając je do ¾ wysokości. Wycieramy ranty i nakładamy zakrętki. Rozgrzewamy piekarnik do 130°C. Umieszczamy słoiki na blaszce i pasteryzujemy je przez 15 minut. Układamy je do góry dnem na blacie kuchennym i czekamy, aż wystygną, po czym przenosimy do spiżarni.

Porady:

  • Grzyby w pomidorach po kaszubsku można zrobić z takich leśnych skarbów jak prawdziwki, rydze, koźlaki i podgrzybki. W takim wydaniu dobrze smakują także maślaki, ale pamiętajmy, że trzeba je obrać przed obróbką termiczną. Ich skórka jest gorzka i ciężkostrawna.
  • Z podanego przepisu otrzymamy mniej więcej 5 słoiczków o pojemności 330 ml. Grzyby w pomidorach na zimę należy przechowywać w zaciemnionym, chłodnym miejscu. Może być to spiżarnia w kuchni lub piwniczka.
  • Marynatę robimy na bazie octu spirytusowego 10%, ale sprawdzi się również ocet jabłkowy lub winny.
  • Grzyby w pomidorach do słoików to bardzo prosty przepis, do którego potrzebne są świeże leśne zbiory i kilka składników, które każdy trzyma w szafce kuchennej. Dla oszczędności czasu można użyć koncentratu, ale grzybki wyjdą szczególnie smaczne, jeśli wykorzystamy przygotowany wcześniej własnoręcznie przecier pomidorowy.
  • W krokach przygotowania opisujemy pasteryzację na sucho, w piekarniku. Słoiki można także zawekować metodą na mokro. Trzeba je umieścić w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką, tak żeby się nie stykały, a następnie zalać wodą i zagotować. Grzyby z cebulą w pomidorach powinny się pasteryzować we wrzątku przez co najmniej kwadrans.

Notka redakcyjna:

Z czym jeść grzyby w pomidorach?

Koźlaki, prawdziwki lub borowiki w pomidorach, znane także pod nazwą grzyby w sosie cygańskim, to niebanalna przekąska. Dobrze wkomponują się w zestaw zimnych i ciepłych przystawek podanych na szwedzkim stole. Podobnie jak tradycyjne grzyby w occie pasują zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Można serwować je w formie sałatki do obiadu. Zasmakują miłośnikom słodko-kwaśnych przekąsek zwłaszcza w połączeniu z:

  • pieczywem – tak naprawdę wystarczy kromka świeżego chleba z masłem lub chrupiąca grzanka czosnkowa, żeby cieszyć się smakiem grzybków. Wspomnienie jesiennych przechadzek po lesie przywoła kanapka udekorowana rozmarynem lub tymiankiem.
  • pasztetem – tradycyjnym lub wegetariańskim. Grzyby w pomidorach idealnie pasują do wszelkiego rodzaju wędlin i podrobów. Warto wypróbować je na przykład w połączeniu z pasztetem z fasoli lub ciecierzycy.
  • sałatką – najlepiej makaronową, która smacznie wymiesza się z pomidorowym sosem. Polecamy dorzucić grzyby po kaszubsku do kompozycji z czosnkiem, oliwkami i kaparami.

Grzyby w sosie pomidorowym – dodatki

Marynowane grzyby po cygańsku w pomidorach to skromny przepis, który zaskakuje bogactwem smaku. Żeby go wydobyć, warto jednak skorzystać z różnych składników, które nadadzą przetworom charakter. Mowa przede wszystkim o przyprawach, ale do słoiczka można też wrzucić chrupiące elementy. Grzyby w pomidorach świetnie smakują z takimi dodatkami jak:

  • warzywa – zwłaszcza takie, które będą stanowić kontrast dla miękkich i delikatnych borowików lub maślaków. Warto wypróbować na przykład grzyby w pomidorach z cebulą i papryką lub marchewką.
  • przyprawy korzennegałka muszkatołowa, ziele angielskie lub kminek.
  • sos sojowy – pomaga wydobyć smak umami z potraw. Można także wykorzystać maggi własnej roboty. Pamiętajmy, że tego typu płynna przyprawa zastąpi większość soli w przepisie.
  • pikantna papryka – świeża lub w formie sproszkowanej. To propozycja dla miłośników wyrazistych, ostrych potraw. Chili może jednak przyćmić delikatny smak grzybów.

Inne przetwory z grzybów

Jesienią las obdarowuje nas mięsistymi kaniami, szlachetnymi borowikami i dorodnymi podgrzybkami. Warto zachować je na zimę i zrobić z nich różne przetwory. Ciekawą propozycją są grzyby w pomidorach z cebulą, ale można też przyrządzić:

  • grzyby w solance – świetna alternatywa dla mrożenia, suszenia i marynowania w occie. Podgrzybki lub borowiki przygotowane w zalewie z wody i soli zachowują swój smak i aromat na długo.
  • kurki marynowane – w prostej zalewie octowej, z dodatkiem aromatycznych składników takich jak czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i goździki. Można je podawać w formie przystawki lub dodawać do obiadu, sosów i różnego rodzaju sałatek.
  • bulion grzybowy – ma mnóstwo smaku umami i stanowi dobrą bazę dla różnych zup i sosów. Warto przyrządzić go więcej i zamknąć w słoikach. Najlepiej robić go z suszonych borowików. To prosty wywar z dodatkiem włoszczyzny, o niezwykle intensywnym aromacie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama