
Grzybowy gulasz z pęczakiem
- borowiki: 1 szt.
- pieczarki: kg
- portobello: 4 szt.
- kasza pęczak: 150 g
- olej: 30 ml
- cebula: 1 szt.
- kalafior: kg
- marchewka: 2 szt.
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- pieprz czarny: 5 g
- rozmaryn: 3 g
- oregano: 5 g
- sos sojowy: 15 ml
- cukinia: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, szklimy.
krok 2
Dodajemy pokrojone w plasterki marchewki, podsmażamy, następnie paski portobello, dusimy, aż odparuje około połowy soku.
krok 3
Dokładamy kapelusze pieczarek pokrojone na połówki lub ćwiartki i nóżki pocięte w plasterki, dusimy kilka minut. Podlewamy kilkoma łyżkami sosu sojowego, wkruszamy borowika, oprószamy pieprzem, rozmarynem i oregano, dusimy, aż marchewka będzie prawie miękka.
krok 4
Dodajemy kalafiora, dusimy ok. 5 min. Dodajemy plasterki cukinii, dusimy ok. 3 min. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem i ziołami.
krok 5
Pęczak gotujemy na sypko w dużej ilości lekko osolonej wody, po odcedzeniu mieszamy z łyżką oleju (najlepiej z prażonego sezamu).
krok 6
Mieszamy z sosem grzybowym, mocno zagrzewamy. Przed podaniem posypujemy dużą ilością natki pietruszki.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

