Reklama

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 45 minut Składniki na 3–4 słoiki po 1/2 l

Składniki:

1 i 1/2 kg leśnych grzybów
łyżka soli
cebula
ZALEWA:
szklanka octu 10%
3 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
3 liście laurowe
cebula
3–4 papryczki chili

Kroki przygotowania:

Cebulę obrać
pokroić w ćwiartki. Grzyby i papryczki chili dokładnie oczyścić. Grzyby wrzucić z cebulą do litra osolonej wody. Gotować do miękkości 20–30 minut. Odcedzić
osączyć i wystudzić.
Zalewa: cebulę obrać
pokroić w piórka. Ocet rozcieńczyć 3 szklankami wody
dodać cebulę
sól
cukier i przyprawy. Gotować około 15 minut.
Grzyby przełożyć do słoików
do każdego włożyć jedną papryczkę. Wlać zalewę razem z przyprawami tak
by płyn zakrył grzyby. Dobrze zakręcić
odwrócić do góry dnem sprawdzając
czy nie ciekną.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama