Guacamole
- awokado: 2 szt.
- limonka: 1 szt.
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
- kolendra: 0.5 pęczka
- czosnek: 1 ząbek
- pomidorki koktajlowe: 4 szt.
- czerwona cebula: 0.5 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie dodatków: kolendrę myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym lub w wirówce do sałaty. Siekamy ją (kilka najładniejszych listków warto odłożyć do dekoracji). Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę (możemy też wykorzystać łagodniejszą w smaku dymkę lub szalotkę). Przeciskamy czosnek przez praskę. Myjemy pomidorki koktajlowe. Dzielimy je na ćwiartki lub kroimy w drobniejsze kawałki.

foodie.by.bb krok 2
Awokado: przekrajamy na pół. Wyjmujemy pestkę, zdecydowanym ruchem wbijając w nią nóż i przekręcając go. Jeśli owoc jest dojrzały, powinna z łatwością oddzielić się od miąższu. Wyjmujemy awokado ze skórki za pomocą łyżki. Wkładamy je do miseczki i rozgniatamy widelcem. Możemy też wykorzystać malakser lub blender – ta opcja przyda się, jeśli przyrządzamy większą porcję pasty.

foodie.by.bb krok 3
Mieszanie składników: wyciskamy sok z limonki i wlewamy go do rozgniecionego awokado. Dzięki niemu pasta będzie lepsza, a ponadto nie ściemnieje z upływem czasu. Limonka ma charakterystyczny smak, który dobrze komponuje się z awokado i pasuje do wielu dań kuchni meksykańskiej, ale jeśli nie udało nam się jej kupić, możemy wykorzystać sok z cytryny. Dodajemy do pasty czosnek, kolendrę, sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony). Mieszamy do połączenia składników. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy naprzemiennie sokiem i solą, aż do uzyskania najlepszego efektu. Rozdzielamy na dwie miseczki.

foodie.by.bb krok 4
Guacamole klasyczne: podajemy w czystej postaci, bez dodatków. Pasuje między innymi do kanapek, tostów lub chipsów z tortilli. Jeśli chcemy, żeby prosta pasta z awokado była bardziej intensywna w smaku, możemy dodać do niej szczyptę ostrej papryki lub dorzucić posiekane świeże chili (na przykład serrano lub jalapeño).

foodie.by.bb krok 5
Guacamole z pomidorami: do podstawowej wersji sosu dodajemy przygotowane pomidorki koktajlowe (w sezonie wiosenno-letnim warto w zamian wykorzystać dojrzałe pomidory roma) i czerwoną cebulę. Mieszamy i ponownie doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Taka wersja świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie stołu z kolorowymi przekąskami lub dodatek do tacos.

foodie.by.bb


