Gulasz pod ciastem francuskim
Składniki:
200 g polędwicy wołowej
2 łyżki oleju
3 papryki czerwone
2 papryki zielone
1 papryka żółta
1 duża cebula
4 ziemniaki
50 g podgrzybków
2 szklanki passaty pomidorowej (lub puszka pomidorów w puszce)
1 kostka bulionu wołowego
4 lisic laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
½ lub 1 łyżeczka papryki ostrej
½ łyżeczki cząbru
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
3 łyżki octu winnego
sól i pieprz grubomielony do smaku
ciasto francuskie
Kroki przygotowania:
Garnek zalej do połowy wodą i zagotuj. Wrzuć do gotującej się wody kostkę bulionu wołowego
ziele angielskie i liście laurowe. Wołowinę pokój w kostkę
podsmaż na patelni i dodaj do garnka. Duś pod przykryciem na małym ogniu około godzinki (aż wołowinka będzie miękka). W tym czasie papryki przekrój na pół i włóż do piekarnika na około 30 minut
piecz je w temperaturze 180-190 stopniach. Gdy ostygną obierz je ze skórki. Ziemniaki i papryki pokrój w kostkę
posiekaj grzyby – dodaj to wszytko do garnka. Dorzucić resztę ziół
passatę pomidorową (lub pomidory w puszce) i ocet winny. Duś wszystko przez około 40 minut.Wlej gulasz do miseczki żaroodpornej
połóż na górę ciasto francuskie i zapiecz w piekarniku do momentu
aż ciasto się zarumieni.
Porady:
Zobacz też przepis na gulasz z indyka


