Porady:
- Aby gulasz wegetariański był bardziej sycący, pod koniec gotowania można dosypać do niego ulubioną kaszę i wszystko dusić jeszcze przez kilkanaście minut.
- Gulasz sojowy z pieczarkami świetnie smakuje kolejnego dnia, więc można przygotować go w większym garnku od razu na kilka dni.
- Jak zagęścić gulasz sojowy z warzywami? Wystarczy długo gotować go na małym ogniu, aż nieco odparuje i naturalnie zgęstnieje. Jeśli jednak nie mamy czasu, można dolać do gotującej się potrawy odrobinę wody zmieszanej z mąką lub przygotować na patelni zasmażkę z masła i mąki.
- Taki gulasz z kotletów sojowych i pieczarek świetnie sprawdzi się jako zdrowy i sycący lunch na wynos do pracy.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić gulasz wegetariański?
Prosty gulasz wegetariański można zrobić szybko, tanio i z tego, co akurat mamy w lodówce. Bazą do każdej takiej potrawy są oczywiście warzywa w aromatycznym sosie. W zależności od sezonu, można użyć do tego cukinii, grzybów, kapusty, brokułów, kalafiora, fasolki szparagowej, papryki czy marchewki. Do tego przyda się passata pomidorowa lub pomidory z puszki, które stworzą gęsty sos.
Kolejnym ważnym punktem każdego wegetariańskiego gulaszu jest jakieś źródło białka, czyli tofu, soja czy seitan. Bogatym jego źródłem są również popularne i łatwo dostępne strączki- zarówno świeże, suszone, jak i te konserwowe, zamknięte w puszkach. To niezwykle ważne, aby dieta wegetariańska była bogata w proteiny, pochodzenia roślinnego, a żeby uzupełnić ten składnik, wystarczy przygotować gulasz z soczewicą, ciecierzycą, grochem, soją czy fasolą.
Do tego wystarczą już tylko ulubione przyprawy i świeże lub suszone zioła. Doskonale sprawdzi się tu wędzona papryka, suszone płatki chilli, kurkuma czy curry. Z kolei ze świeżych ziół, z pewnością przyda się bazylia oraz natka pietruszki. Fantastycznymi składnikami, które dodadzą całości aromatu, są też grzyby, sos sojowy, płatki drożdżowe i orzechy, czyli bogate źródła umami.
Z czym podać gulasz wegetariański?
Taki gulasz wegetariański z kotletami sojowymi sam w sobie jest już treściwy i sycący, ale możemy podać go w towarzystwie kaszy, ryżu czy makaronu. Na szybko można zaserwować go po prostu ze świeżym pieczywem lub chrupiącą grzanką. My jednak najbardziej lubimy klasykę, czyli gulasz wegetariański z ziemniakami. Taki klasyczny polski obiad z pewnością posmakuje nie tylko wegetarianom, ale także mięsożercom.
Gulasz wegetariański - przepisy na różne wersje
Gulasz wegetariański z pieczarkami to tylko jeden z wielu przepisów na potrawki bez mięsa. Takie roślinne danie można przygotować na przeróżne sposoby, używając innych warzyw, sosów i dodatków białkowych. Najpopularniejszą wegetariańską potrawką warzywną jest oczywiście leczo, ale warto też przetestować przepisy na teksańskie chilli sin carne oraz francuski ratatouille.