
Gulasz węgierski
- szynka: 500 g
- pieczarki: 250 g
- cebula: 2 szt.
- słodka papryka: 20 g
- czerwona papryka: 2 szt.
- pomidor: 2 szt.
- papryka ostra: 5 g
- czosnek: 4 ząbki
- olej: 30 ml
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- woda: 125 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal390
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso: oczyszczamy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę.
krok 2
Warzywa: dwie średnie cebule obieramy i kroimy w piórka. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę - można też użyć dobrej jakości pomidorów z puszki lub passaty. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (małe mogą być w całości i ze skórką).
krok 3
Obsmażanie: na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, która powinna się zeszklić. Dodajemy do niej pieczarki i chwilę podsmażamy. Następnie dorzucamy mięso i smażymy ze wszystkich stron - powinno być równomiernie obsmażone. Zdejmujemy z gazu lub zostawiamy na bardzo małym ogniu. Dodajemy słodką paprykę w proszku, pomidory, paprykę.
krok 4
Duszenie: mięso i warzywa podlewamy wodą. Mieszamy dokładnie drewnianą łopatką. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Średnio ok. 60-90 minut. W czasie duszenia składniki trzeba przemieszać, a w razie potrzeby - podlewać wodą.
krok 5
Przyprawianie: pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ostrą paprykę - jeżeli chcemy, aby nasz gulasz węgierski miał wyjątkową moc, można dodać jej więcej niż proporcja podana w składnikach. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, gotując około 5-10 minut.
krok 6
Podanie: gotowy gulasz po węgiersku można udekorować posiekaną natką pietruszki i świeżą bazylią podawać z ulubionymi dodatkami - ze świeżym pieczywem lub kaszą.

