
Gulasz wieprzowy wyśmienity
- szynka: 1 kg
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- papryka ostra: 2 g
- słodka papryka: 3 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
- majeranek: 5 g
- liść laurowy: 3 szt.
- koncentrat pomidorowy: 45 g
- por: 200 g
- marchewka: 1 szt.
- olej: 15 ml
- mąka: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Warzywa: cebulę kroimy w piórka, a marchewkę i por w plastry. Cebulę szklimy na oleju w rondlu lub głębokiej patelni, przekładamy na talerzyk. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.

Artur Rogalski krok 2
Mięso wieprzowe: szynkę lub chudą łopatkę myjemy, odciskamy delikatnie papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę (wielkość dowolna, według uznania, ale większe kawałki na gulasz, będą dusić się dłużej).

Artur Rogalski krok 3
Podsmażanie: mięso obsmażamy na patelni po cebuli na złoty kolor.

Artur Rogalski krok 4
Duszenie: do garnka dodajemy obsmażone mięso, zeszkloną cebulę, marchewkę i por. Zalewamy wszystko wodą (tyle, żeby przykryć mięso na gulasz wieprzowy). Dusimy około 15 min na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy przyprawy: paprykę w proszku, liść laurowy, przeciśnięty czosnek (można zamienić na czosnek granulowany 0,5 łyżeczki), majeranek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy też solą i pieprzem. Mięsko gotujemy aż będzie miękkie (ale żeby się nie rozpadało, potrzeba na to co najmniej 30 minut). Na końcu dodajemy łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i zaprawiamy tak powstały sosik, gotując jeszcze około 5 min.

Artur Rogalski

