
Gulasz wołowy
- pręga wołowa: 700 g
- cebula: 4 szt.
- marchewka: 2 szt.
- chleb: 1 szt.
- liść laurowy: 3 szt.
- ziele angielskie: 5 szt.
- słodka papryka: 1 łyżka stołowa
- pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
- olej: 3 łyżki stołowe
- masło: 1 łyżka stołowa
- marchewka: 2 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- jajka: 2 szt.
- mąka: 2.5 szklanki
- sól: 1 łyżeczka
- masło: 1 łyżeczka
- cukier: 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na gulasz wołowy: pręgę wołową myjemy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Następnie mięso wołowe na gulasz kroimy w dość dużą kostkę lub paski. Potem obieramy cebulę i kroimy w półplasterki. Objętościowo powinno być jej tyle, co mięsa. Marchewki myjemy, skrobiemy i kroimy w plasterki. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, partiami smażymy mięso do zrumienienia. Nie kładziemy naraz zbyt dużo, żeby ładnie się zrumieniło. Podsmażone kawałki przekładamy do rondla.

krok 2
Warzywa na gulasz i duszenie: gdy całe mięso jest już usmażone, na patelnię nakładamy masło, wsypujemy paprykę i mieszamy, żeby nieco rozpuściła się w tłuszczu. Następnie dodajemy cebulę. Smażymy, od czas do czasu mieszając aż się lekko zrumieni. Przekładamy ją do mięsa, a na patelnię wlewamy szklankę wody i gotujemy. Drewnianą łyżką należy delikatnie zeskrobać wszystkie przysmażone resztki z dna i przelać do rondla. Dolewamy jeszcze około 2 szklanki wody.
Potem dodajemy marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, pokruszony chleb i dusimy na małym ogniu około godziny. Po tym czasie dorzucamy pieprz i gotujemy dalej jeszcze godzinę, aż mięso zmięknie. Na koniec wszystkie składniki doprawiamy solą do smaku. Duża ilość cebuli i kromka chleba powinna nam wystarczająco zagęścić powstały gulasz wołowy. Dobrze komponuje się z marchewkowymi kluskami kładzionymi.

krok 3
Kluski kładzione marchewkowe: marchewkę myjemy, skrobiemy i kroimy w kostkę. Następnie obieramy czosnek i kroimy w plastry. Warzywa przekładamy do rondla i zalewamy ok. 100 ml wody. Dorzucamy sól, masło i cukier. Wszystkie składniki dusimy na wolnym ogniu aż marchewka będzie zupełnie miękka – ok. 10 minut. Marchewkę studzimy i blendujemy.
Do purée z marchwi wbijamy jajka i mieszamy. Kolejnym krokiem jest powolne dosypywanie mąki i intensywne wyrabianie łyżką aż do uzyskania gęstego, kleistego ciasta.
Następnie w garnku trzeba zagotować wodę i posolić. Małą łyżkę zanurzamy we wrzątku i nabieramy nią niewielką ilość ciasta (około 1/2 łyżeczki) i wrzucamy do wrzącej wody. Przed każdorazowym nabraniem ciasta łyżeczkę (ten koniec, którym nabieramy ciasto) trzeba zanurzyć na moment w gorącej wodzie. Po włożeniu wszystkich klusek zawartość garnka powinna być wymieszana i zagotowana. Kluski kładzione marchewkowe należy gotować jeszcze 2 minuty. Na koniec odcedzamy je i podajemy z gulaszem wołowym.


