
Gulasz z batatów
- olej: 30 ml
- czerwona cebula: 1 szt.
- cukinia: 125 g
- bataty (słodkie ziemniaki): 125 g
- pomidory w puszce: 400 g
- czarna fasola: 800 g
- mąka pszenna: 125 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- soda oczyszczona: 2 g
- sól: 1 szczypta
- cheddar: 70 g
- masło: 60 g
- jalapeno: 1 szt.
- chili: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal547
- tłuszcz23g
- tłuszcz nasycony12g
- węglowodany60g
- cukry12g
- błonnik15g
- białko18g
- sól1.5g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: kroimy w kostkę cebulę, kabaczek, bataty i ewentualnie 1 duże zielone jalapeño (na drobne kawałeczki). W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego. Dodajemy cebulę, szczyptę soli i smażymy przez 7 minut, aż będzie miękka. Dorzucamy kabaczek oraz bataty i smażymy przez kilka minut. Następnie dokładamy pomidory z puszki, fasolę z chili z puszki i 250 ml wody. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym lub średnim ogniu przez 25 minut do momentu, kiedy bataty będą miękkie. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C (lub 180°C w przypadku termoobiegu).
krok 2
Pierożki z cheddara i pieczenie: mąkę pszenną (typ 450) mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Dodajemy miękkie masło i rozcieramy palcami do momentu uzyskania masy przypominającej drobne okruchy chleba. Ser cheddar ścieramy na tarce, a następnie szybko wlewamy 4 łyżki zimnej wody. Z masy formujemy 8 serowych kulek, które układamy na wierzchu gulaszu z batatów. Całość wstawiamy do piekarnika na około 15– 20 minut. Kulki serowe powinny w tym czasie nieco urosnąć i nabrać jasnozłotego koloru.

