
Gulasz z dyni
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- marchewka: 3 szt.
- dynia: 1 kg
- olej rzepakowy: 15 ml
- bulion warzywny: 200 ml
- pomidor: kg
- słodka papryka: 2 g
- kumin (kmin rzymski): 2 g
- imbir: 2 g
- kurkuma: 2 g
- chili: 1 szt.
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
- kolendra: 2 g
- ciecierzyca: 200 g
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie ciecierzycy: jeżeli chcecie przygotować ją samodzielnie, trzeba dzień wcześniej namoczyć przez noc, a następnie ją ugotować do miękkości.
krok 2
Przygotowanie warzyw: marchewki obieramy i myjemy. Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Z dyni hokkaido usuwamy pestki, inny rodzaj dyni trzeba wcześniej obrać ze skórki. Cebulę i czosnek kroimy drobno, a marchewkę i dynię w grubą kostkę o wielkości ok. 2 cm.
krok 3
Podsmażanie: w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa, aby lekko się zarumieniły. Podsmażamy je 2–3 min na dużym ogniu, a następnie zmniejszamy moc palnika, wlewamy bulion i przykrywamy gulasz z dyni pokrywką. Gotujemy w ten sposób przez 10 min.
krok 4
Pomidory: przelewamy je wrzątkiem i usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do garnka z gulaszem.
krok 5
Przyprawy: dodajemy sypkie przyprawy, ziarna kolendry i pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Gotujemy pod pokrywką przez kolejne 5–10 min, aż warzywa będą miękkie.
krok 6
Ostatnie dodatki: na koniec wrzucamy ugotowaną wcześniej ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki.

