
Gulasz z kurkami
- łopatka wieprzowa: 400 g
- ocet jabłkowy: 6 g
- olej: 30 ml
- sos sojowy: 40 g
- czosnek: 4 ząbki
- papryka w proszku: 1 łyżeczka
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 2 szczypty
- cebula: 120 g
- kurki: 250 g
- masło: 25 g
- mleko: 50 ml
- mąka pszenna: 12 g
Sposób przygotowania
krok 1
Marynowanie wieprzowiny: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. W małym naczyniu łączymy ze sobą ocet jabłkowy, olej, sos sojowy, połowę czosnku, paprykę mieloną oraz po szczypcie soli i pieprzu. Powstałą marynatą dokładnie nacieramy kawałki łopatki wieprzowej. Przekładamy je do lodówki i zostawiamy na co najmniej 30 minut.
krok 2
Przygotowanie składników na gulasz: kurki oczyszczamy przy pomocy pędzelka do grzybów lub płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Większe sztuki kroimy, mniejsze pozostawiamy w całości. Cebulę obieramy, sieczemy na drobno. Marynatę z mięsa przelewamy do głębokiej patelni i podgrzewamy. Obsmażamy na niej z obu stron wieprzowinę, aż do zarumienienia. Dodajemy 2/3 posiekanej cebuli oraz pozostały czosnek. Kontynuujemy smażenie do momentu, gdy cebula się zeszkli.
krok 3
Gulasz z kurkami: zawartość patelni podlewamy wodą i dusimy przez około 40–50 minut. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Około 15 minut przed końcem duszenia, na osobnej patelni rozgrzewamy masło. Smażymy na nim kurki oraz pozostałą część cebuli, przez mniej więcej 8 minut. Gdy grzyby zmiękną, doprawiamy je szczyptą soli oraz pieprzu i dodajemy do mięsa. Kontynuujemy duszenie przez kolejne 7–10 minut. Mąkę rozrabiamy z mlekiem. Powstałą mieszankę dolewamy do sosu. Całość energicznie mieszamy. Gotowy gulasz wieprzowy w sosie kurkowym obsypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy.

