Porady:
- Gdy smażymy na patelni łopatkę wieprzową należy przewrócić kostki dopiero, gdy mięso zetnie się od spodu.
- Przy duszeniu mięsa z warzywami i bulionem należy zostawić lekko "uchyloną" pokrywkę od garnka, aby para z gotowania mogła ulatywać.
- Gulasz z łopatki należy przestać gotować, gdy mięso będzie miękkie.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić gulasz z łopatki?
Jeśli kawałki mięsa zaczniemy podsmażać w garnku z głębokim dnem, gulasz z łopatki spokojnie można nazwać daniem jednogarnkowym. Jest on bardzo wygodny w przygotowaniu, a posprzątanie po gotowaniu nie wymaga dużo wysiłku. Gulasz z łopatki wieprzowej to mięso gotowane w wywarze z warzywami – przygotowanie takiego obiadu zajmie koło godziny.
Jakie przyprawy do gulaszu z łopatki?
Istnieją specjalne zestawy przypraw do gulaszu. Bez problemu jednak możemy stworzyć własne kompozycje. Najczęściej dodawanymi przyprawami do gulaszu z łopatki wieprzowej są: sól, słodka papryka, kolendra, ziele angielskie, natka pietruszki, majeranek i tymianek. Można także spróbować pobawić się ze smakami i wzbogacić nasz gulasz z łopatki np. pieprzem cytrynowym, suszonymi pomidorami z czosnkiem albo innymi ulubionymi przyprawami!
Gulasz węgierski
Gulasz często kojarzy nam się, słusznie, z kuchnią węgierską. Dawniej było to danie pasterzy, dopiero z biegiem lat stało się narodowym posiłkiem na Węgrzech. Gulasz węgierski to posiłek przyrządzony z łopatki, cebuli i słoniny. Papryka stała się jednym z głównych składników dania dopiero w XVI wieku, gdy warzywo stało się popularne w Europie. Na podstawie przepisu na gulasz węgierski można przygotować zupę gulaszową, placki po zbójnicku, czy ragout.
Sprawdź przepis na gulasz po węgiersku