Reklama

Gulasz z łopatki wieprzowej to propozycja na sycący obiad. Gęsty sos z łopatki smakuje zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem. Kruche mięso oraz słodkawe marchewka i pietruszka tworzą pyszny i pożywny zestaw. Gulasz z łopatki wieprzowej składa się z prostych, tradycyjnych składników - wielu z nas ten smak skojarzy się z domowymi obiadkami u mamy.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Łopatkę kroimy w kostkę, podsmażamy na rumiano na oleju. Do garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Do wywaru wrzucamy mięso i dusimy gulasz z łopatki wieprzowej ok. 40 minut.

  • krok 2

    Do mąki dodajemy zimną wodę, dokładnie mieszamy. Gorący wywar z gulaszem z łopatki zagęszczamy otrzymaną zawiesiną. Całość mieszamy dokładnie i zagotowujemy.

Porady:

  • Gdy smażymy na patelni łopatkę wieprzową należy przewrócić kostki dopiero, gdy mięso zetnie się od spodu.
  • Przy duszeniu mięsa z warzywami i bulionem należy zostawić lekko "uchyloną" pokrywkę od garnka, aby para z gotowania mogła ulatywać.
  • Gulasz z łopatki należy przestać gotować, gdy mięso będzie miękkie.

Notka redakcyjna:

Jak zrobić gulasz z łopatki?

Jeśli kawałki mięsa zaczniemy podsmażać w garnku z głębokim dnem, gulasz z łopatki spokojnie można nazwać daniem jednogarnkowym. Jest on bardzo wygodny w przygotowaniu, a posprzątanie po gotowaniu nie wymaga dużo wysiłku. Gulasz z łopatki wieprzowej to mięso gotowane w wywarze z warzywami – przygotowanie takiego obiadu zajmie koło godziny.

Jakie przyprawy do gulaszu z łopatki?

Istnieją specjalne zestawy przypraw do gulaszu. Bez problemu jednak możemy stworzyć własne kompozycje. Najczęściej dodawanymi przyprawami do gulaszu z łopatki wieprzowej są: sól, słodka papryka, kolendra, ziele angielskie, natka pietruszki, majeranek i tymianek. Można także spróbować pobawić się ze smakami i wzbogacić nasz gulasz z łopatki np. pieprzem cytrynowym, suszonymi pomidorami z czosnkiem albo innymi ulubionymi przyprawami!

Gulasz węgierski

Gulasz często kojarzy nam się, słusznie, z kuchnią węgierską. Dawniej było to danie pasterzy, dopiero z biegiem lat stało się narodowym posiłkiem na Węgrzech. Gulasz węgierski to posiłek przyrządzony z łopatki, cebuli i słoniny. Papryka stała się jednym z głównych składników dania dopiero w XVI wieku, gdy warzywo stało się popularne w Europie. Na podstawie przepisu na gulasz węgierski można przygotować zupę gulaszową, placki po zbójnicku, czy ragout.

Sprawdź przepis na gulasz po węgiersku

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama