Reklama

Pyszne, kruche mięso w wyjątkowym sosie. ;)

Składniki:

400 g karkówki w kawałku
200 g świeżo zmielonej karkówki
dwie czerwone papryki
jedna biała cebula
4 ząbki czosnku
dwie papryczki chilli
50 ml oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem
4 łyżki miodu gryczanego
pół opakowania papryki węgierskiej
200 ml śmietany 18 %
200 g kaszy jęczmiennej, mazurskiej
pół łyżeczki soli morskiej
duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
4 suszone pomidory

Kroki przygotowania:

Karkówkę dzielimy na kotlety, rozbijamy na cieniutkie placki i kroimy
w kostkę. Wrzucamy do miseczki, dodajemy miód gryczany, oliwę z
oliwek, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką, węgierską papryką.
Pozostawiamy na całą noc w lodówce.
Do zmielonego mięsa dodajemy drobno posiekane suszone pomidory,
papryczki chilli wraz z ziarenkami oraz starte ząbki czosnku i również
pozostawiamy na całą noc w lodówce.
Następnego dnia pieczemy paprykę, w temperaturze 250 stopni aż sczernieją.
Następnie zaparzamy je w papierze do pieczenia, ściśle je owijając
przez dwadzieścia minut. Obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne
i białe błonki, kroimy w kostkę.
Na patelni, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulkę, aż się
zeszkli. Następnie dodajemy karkówkę w kawałkach oraz zmieloną. Całość
smażymy na niewielkim ogniu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy śmietanę,
zmniejszamy ogień i dusimy przez godzinę. Piętnaście minut przed
podaniem dodajemy pokrojoną, pieczoną paprykę.
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Gulasz podajemy z pyszną kaszą i buraczkami na ciepło. ;)

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama