Porady:
- Gulasz z kurczaka można podać solo, jedynie z pieczywem, ale także jako sycące danie z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem.
- Gulasz z piersią z kurczaka to tylko jedna z opcji, gdyż gulasz drobiowy można zrobić też mięsa z indyka, gęsi lub kaczki. Z tymi samymi przyprawami i dodatkami wyjdzie też pyszny gulasz wieprzowy i wołowy.
- Aby gulasz był bardziej kremowy, można zabielić go odrobiną śmietany lub mleczka kokosowego.
Notka redakcyjna:
Gulasz z kurczaka - przepis
Jak zrobić gulasz z kurczaka? Wystarczy usmażyć mięso z ulubionymi warzywami i przyprawami, a następnie zalać je bulionem i dusić aż wszystkie składniki zmiękną. Taką podstawową wersję można wzbogacić koncentratem pomidorowym, pomidorami z puszki lub passatą. Świetnym dodatkiem będzie również sos sojowy, odrobina sosu worcestershire albo kropla tabasco. Warto też doprawić sos wszelkiego rodzaju ziołami i przyprawami. Szczególnie polecamy dodać majeranek, tymianek, oregano i bazylię.
Dla przełamania słonych smaków sprawdzi się tu także odrobina miodu lub syropu klonowego. Ciekawym akcentem, dodającym świeżości i wyrazistości może być też kawałek startego świeżego imbiru. Dla zbilansowania wszystkich smaków fantastycznie sprawdzi się też mała szczypta curry bądź cynamonu.
Jak zagęścić gulasz?
Aby gulasz miał przyjemną, zawiesistą konsystencję, na koniec gotowania warto go zagęścić odrobiną surowej mąki wymieszanej z wodą lub zasmażką, przygotowaną z mąki i masła. Wlewamy taką masę do sosu i zagotowujemy, ciągle mieszając, a już po chwili danie zgęstnieje. W wersji bezglutenowej, do zagęszczania można wykorzystać skrobię kukurydzianą.
Gulasz można zagęścić też śmietaną lub żółtkiem. Należy jednak pamiętać, aby wcześniej je zahartować, czyli wymieszać z odrobiną gorącego płynu, aby nabrały one ciepła i nie ścięły się pod wpływem różnicy temperatur.
Osobom na diecie wegańskiej z pewnością posmakuje sos zagęszczony płatkami drożdżowymi, które nie tylko nadadzą pożądanej konsystencji, ale także wyrazistego serowego smaku.
Co dodać do gulaszu z kurczaka?
Jako dodatek do gulaszu dobrze sprawdzą się właściwie wszystkie warzywa, zarówno te świeże, jak i mrożone. Najczęściej w gulaszach znajdujemy marchew, paprykę i ziemniaki, ale wspaniale będzie tu pasowała również cukinia, bataty czy szpinak. Aby gulasz był bardziej sycący, można dodać do niego strączki, takie jak fasola, ciecierzyca, soczewica czy soja. Fantastycznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs w sosach będą też świeże lub suszone grzyby, które dodadzą wyjątkowego smaku i aromatu.
Polecamy też spróbować dorzucić do gulaszu z kurczaka kilka pokrojonych suszonych śliwek bądź moreli, albo garstkę suszonej żurawiny. Suszone owoce są świetnymi dodatkami do mięs, dlatego jeśli lubicie połączenie wytrawnego ze słodkim akcentem, koniecznie spróbujcie tego wariantu.