Reklama

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 1 godzina 30 minut Porcja: 485 kcal

Składniki:

2/3 szklanki kaszy gryczanej
2 cebule
jajko
3 łyżki bułki tartej
6 łyżek oleju
1/2 kg mięsa wołowego bez kości
po strąku papryki zielonej
czerwonej i żółtej
szklanka bulionu wołowego
1/2 łyżeczki suszonej papryki
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

Mięso pokroić w kostkę. Papryki umyć
usunąć pestki
pokroić w sporą kostkę. Cebule obrać. Jedną pokroić w piórka
a drugą drobno posiekać.
Na 3 łyżkach oleju obsmażyć mięso. Gdy się zrumieni
oprószyć papryką
dodać cebulę pokrojoną w piórka i pokrojoną paprykę
chwilkę smażyć
podlać bulionem i gotować ok. 30 minut
przyprawić solą i pieprzem.
Kaszę zalać 1 i 1/3 szklanki wrzątku
posolić
zagotować
gotować około 20 minut. Posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oleju
przestudzić. Dodać do kaszy
wymieszać z tartą bułką
jajkiem
przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować okrągłe
płaskie placki i usmażyć z obu stron na pozostałym oleju. Podawać z gulaszem.
NASZA RADA: Kasza ugotowana na sypko powinna zachować wyraźny kształt ziaren i być odpowiednio miękka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama