Reklama

Idealny gulasz do : ryżu,klusek śląskich,kopytek itp.
Polecam :)

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe
4 większe pieczarki
1/2 cebula
3 łyzki margaryna
1 łyzeczka papryka słodka w proszku
1 łyzeczka czosnek granulowany
2 kostki mięsne
3-4 łyżki maka tortowa
woda zimna
sol ( w razie potrzeby, bo kostki sa dość słonawe))
pieprz ( wg. uznania)
nać pietruchy do posypania

Kroki przygotowania:

Ja robię tak:
W rondlu rozpuszczam margarynę, w miedzyczasie myje poledwiczki (osuszam ręcznikiem)
Kroje je na grubość ok. 1 cm. Potem delikatnie je rozgniatam dłonią i wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Posypuje papryką , czosnkiem i delikatnie pieprzem i solą.
Smażę na złoty kolor od czasu do czasu mieszając. Następnie kroję cebulke w kosteczke i jak juz miesko jest lekko brązowe dorzucam cebulke do całosci . Wszystko to razem smaże do zeszklenia sie cebuli.Potem zalewam mieso gorącą wodą ponad stan mięsa ok.3 cm.Wrzucam kostki miesne i pokrojone w paski pieczarki.
Wszystko gotuje ok 15 minut.
Nastepnie robię zaklepkę z wody i maki (energicznie mieszając,żeby nie było grudek)
Powoli wlewam zawiesine do rondla ,ciągle mieszając,gotuje ok 2 minutek i gotowe :)
Podajemy z czym kto lubi.
Ja podałam z ryżem i ogóreczkiem.
SMACZNEGO :=)

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama