
Gumbo
- krewetki: 350 g
- chorizo: 150 g
- bulion drobiowy: 750 ml
- cebula: 1 szt.
- papryka: 300 g
- seler naciowy: 3 gałązki
- czosnek: 3 ząbki
- oregano: 3 g
- tymianek: 3 g
- sól: 2 g
- czosnek granulowany: 2 g
- papryka ostra: 2 g
- pieprz kajeński (mielony): 3 g
- papryka ostra: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
- pieprz biały: 2 g
- sos worcestershire: 45 ml
- limonka: 0.5 szt.
- natka pietruszki: 3 gałązki
- olej: 15 ml
- masło: 45 g
- mąka pszenna: 40 g
Sposób przygotowania
krok 1
Krewetki: mrożone krewetki rozmrażamy w warunkach chłodniczych. Te o różowym kolorze są już ugotowane. Natomiast szare należy wcześniej obrać, naciąć grzbiet i wyjąć ciemną nitkę – jelito.
krok 2
Chorizo: zdejmujemy zewnętrzną osłonkę i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i na wolnym ogniu podsmażamy kiełbasę.
krok 3
Warzywa: cebulę obieramy i siekamy w kostkę, paprykę myjemy przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Seler naciowy płuczemy pod bieżącą wodą i tniemy w plasterki. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
krok 4
Bulion: zagotowujemy go.
krok 5
Zasmażka: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając smażymy do uzyskania brązowego koloru.
krok 6
Smażenie: do zasmażki dodajemy wcześniej przygotowane warzywa oraz chorizo i tłuszcz, na którym było smażone. Dokładamy wszystkie przyprawy, mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
krok 7
Gotowanie: wlewamy na patelnię gorący bulion, sos Worcestershire. Z limonki wyciskamy 2 łyżki soku i dodajemy do rosołu. Zagotowujemy, dodajemy krewetki i gotujemy gumbo 3 minuty.
krok 8
Serwowanie: na talerze wykładamy porcje zupy. Natkę pietruszki myjemy, siekamy, posypujemy nią danie.

