Reklama

czyli suróweczka wietnamska

Składniki:

1 główka (ok 2,5 kg) białej kapusty
2 średnie marchewki
3 łyżki oliwy
4 łyżki octu
3 łyżki cukru
1 łyżka sosu sambal oelek
2 ząbki czosnku
5 łyżek sezamu

Kroki przygotowania:

Wszystkie składniki dawać do miski. Kapustę poszatkować. Marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Schłodzić.
Czosnek i sos sambal oelek dodawają charakterystycznego smaku tej surówce więc proszę niczym innym ich nie zastępować.
Czosnek świeży!!! a nie granulowany lub w kosteczce.
Można podawać do dań kuchni azjatyckiej jak i do mięsa jako jarzynkę.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama