Porady:
- Jak długo piec halibuta? Jest to zależne od dwóch czynników – ilości ryby i temperatury w piekarniku. Filety rozłożone na płasko w naczyniu żaroodpornym będą gotowe po 15 minutach. Halibut pieczony w całości potrzebuje od 20–45 min.
- Jeśli chcielibyście dodać do ryby więcej ziół i przypraw, może sięgnąć także po kolendrę, oregano, świeżo mielony pieprz lub tymianek.
- Masło ułóżcie w plasterkach na wierzchu ryby.
- Filety z halibuta możecie także upiec w folii aluminiowej – rybę z przyprawami zawijamy w paczuszki z folii i w ten sposób układamy na blaszce do pieczenia. W ten sposób na pewno nie wyschnie.
- Innym sprawdzonym sposobem na rybę z piekarnika jest pieczenie w pergaminie. Filety z halibuta zawijamy pojedynczo w papier do pieczenia. Potem wystarczy przełożyć je w papierze na talerz i mamy gotową porcję dla jednej osoby – podaną estetycznie i nowocześnie.
- Halibut pieczony w otwartym naczyniu żaroodpornym z dodatkiem oliwy i masła (przy pilnowaniu czasu pieczenia) będzie soczysty bez pergaminu i folii.
Notka redakcyjna:
Halibut pieczony z warzywami
Filety z halibuta pieczone z warzywami w jednym naczyniu żaroodpornym to kompletny obiad dla kilku osób. Jak je zrobić? Na dnie układamy ziemniaki pokrojone w talarki, marchewkę, pietruszkę i seler. Do ryby świetnie pasują także bataty, papryka czy cebula, więc możemy wybrać to, co najbardziej lubimy (jedną z propozycji znajdziecie w naszym przepisie na halibuta w warzywach).
Warzywa skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi (lub świeżymi) ziołami. Na wierzch kładziemy rybę z przyprawami i plasterkami masła. Całość przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Zostawiamy danie na kolejne 10–15 min w piekarniku, aby pieczone filety z halibuta były lekko rumiane.
Halibut pieczony na zdrowie
Halibut to ryba morska z tej samej rodziny co flądra. Jest przede wszystkim bogatym źródłem białka – na 100 g mięsa zawiera 18,56 g białka. A przy tym, poza zdrowymi tłuszczami omega–3, dostarcza organizmowi solidną dawkę potasu i witaminy D. Korzyści z jedzenia halibuta jest wiele, warto więc poznać inne sposoby na jego przygotowanie.
Jednym z nich jest pieczenie halibuta w całości. Rybę (wypatroszoną) myjemy i oczyszczamy z łusek. Skórę nacinamy w kwadraty, po czym nacieramy mięso oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 2 kg ryby pieczemy przez ok. 30 min w temperaturze 220°C.
Dodatki do pieczonego halibuta
Zarówno do filetów z halibuta, jak i ryby pieczonej w całości, pasują:
- masło pietruszkowe – do masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość ucieramy w malakserze, dodając odrobinę oleju słonecznikowego, sól, pieprz i tarty parmezan,
- purée – np. z pietruszki i ziemniaków lub purée ze szpinakiem,
- sos koperkowy,
- warzywa gotowane na parze,
- szparagi smażone na maśle lub pieczone z parmezanem i pomidorkami,
- zapiekanka z porem,
- szafranowy ryż z warzywami
- oraz standardowo – frytki, puree z zielonego groszku czy surówka colesław.