
Halloumi burger
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- bułka: 2 szt.
- halloumi: 250 g
- pomidor: 2 szt.
- czerwona cebula: 1 szt.
- sałata masłowa: 4 liście
- musztarda: 20 g
- oliwa z oliwek: 20 ml
- jogurt grecki: 50 g
- majonez: 15 g
- czosnek: 1 ząbek
- natka pietruszki: 3 gałązki
Sposób przygotowania
krok 1
Sos: jogurt grecki i majonez przekładamy do miseczki. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki, wraz z natką dodajemy do sosu. Mieszamy.
krok 2
Warzywa: sałatę i pomidory myjemy, osuszamy. Cebulę obieramy i wraz z pomidorami kroimy w talarki.
krok 3
Ser: kroimy na 4 plastry. Każdy z nich smarujemy oliwą. Grillujemy z obu stron.
krok 4
Bułki: przekrawamy i opiekamy.
krok 5
Składanie halloumi burgera: spody bułki smarujemy musztardą, układamy sałatę, ser, pomidory, plastry cebuli, polewamy sosem. Przykrywamy górą pieczywa.

