
Halloumi z grilla
- halloumi: 500 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
- papryka ostra: 1 szczypta
- roszponka: 80 g
- pomidorki koktajlowe: 200 g
- sok z cytryny: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przed przyrządzeniem grillowanego halloumi warto rozpalić grilla wcześniej, ponieważ przygotowanie potrawy jest ekspresowe i warto, by ruszt był już rozgrzany.
krok 2
Roszponkę (lub inną ulubioną sałatę, np. masłową lub rzymską) dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Pomidorki cherry myjemy i rozcinamy na pół. Warzywa wykładamy na czyste i suche talerze (jeśli chcemy, możemy skropić je odrobiną soku z cytryny do smaku, octem balsamicznym lub winegretem).
krok 3
Ser halloumi wyjmujemy z opakowania, odsączamy z wody (możemy na 1-2 minuty położyć go na sitku), a następnie kroimy w poprzek na plastry o grubości ok. 1 cm.
krok 4
Do niewielkiego naczynia wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Za pomocą pędzelka cukierniczego nakładamy cienką warstwę tłuszczu na plastry sera (smarujemy je z obu stron – jest to niezbędne, w przeciwnym razie będzie przywierał do powierzchni grilla).
krok 5
Tak przygotowane halloumi układamy na rozpalonym grillu (możemy położyć je na aluminiowej tacce lub bezpośrednio nad żarem – jest dość zwarte, więc nie przecieknie przez kratkę). Smażymy je przez ok. 2 minuty, aż będzie rumiane. Następnie szczypcami lub metalową łopatką odwracamy na drugą stronę i podpiekamy przez kolejne 1-2 minuty. Ser możemy również przysmażyć na patelni (najlepsza będzie grillowa, jednak sprawdzi się też zwykła) – wyjdzie równie pyszny.
krok 6
Gdy potrawa z obu stron będzie już złoto-brązowa, zdejmujemy ją z rusztu, przekładamy na czysty talerz i posypujemy szczyptą ostrej czerwonej papryki (jeśli nie przepadamy za pikantnym smakiem, możemy użyć słodkiej papryki w proszku). Ta odmiana sera jest dość słona, dlatego nie musimy używać soli.
krok 7
Ser halloumi z grilla podajemy jeszcze ciepły, np. ze świeżą sałatą i pomidorkami. Świetnie smakować będzie też przełamany orzeźwiającą miętą i kwaśnymi nasionami granatu. Koniecznie wypróbujcie również przepis na kanapkę z halloumi z dodatkiem pieczonej dyni.

