
Halloweenowe jabłka toffi
- cukier puder: 400 g
- sok z cytryny: 5 ml
- jabłka: 8 szt.
- syrop cukrowy: 60 ml
- barwnik spożywczy: 1 szt.
- brokat spożywczy: 1 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal282
- tłuszcz0g
- tłuszcz nasycony0g
- węglowodany68g
- cukry68g
- błonnik2g
- białko0g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: moz gałązek (w miarę możliwości czyścimy je) odrywamy listki, jeśli jest taka potrzeba. jabłka myjemy i osuszamy - w środek każdego wbijamy ostrzejszym końcem patyczek do szaszłyków lub gałązkę, z której odrywamy wcześniej listki. Można też spróbować wbić do środka lizaki. Sprawdzamy, czy są stabilnie przytwierdzone. Na drewnianej desce rozkładamy papier do pieczenia.
krok 2
Polewa toffi: do dużego rondla wsypujemy cukier, dolewamy sok z jednej cytryny i 100 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Delikatnie obracamy rondlem, żeby rozprowadzić cukier, ale nie mieszamy. Dolewamy syrop cukrowy i gotujemy, aż zacznie bulgotać (trzeba uważać, żeby nie wykipiał), aż zacznie lekko „pękać” lub do 150°C - sprawdzamy termometrem spożywczym. Jeśli nie mamy termometru, możemy przetestować toffi, wrzucając niewielką ilość do zimnej wody. Gotowe stwardnieje natychmiast, a po wyjęciu powinno być kruche. Jeśli jest miękkie, gotujemy dalej. Gdy będzie gotowe, wlewamy trochę barwnika spożywczego (czarnego lub czerwonego) i mieszamy do połączenia. Na tym etapie można też opcjonalnie dosypać brokat, mieszamy i wyłączamy.
krok 3
Jabłka w toffie: każde jabłko zanurzamy szybko w polewie, przechylając patelnię, żeby pokryła całą skórkę. Podnosimy i pozwalamy, żeby nadmiar spłynął przed położeniem na pergamin. Powtarzamy czynność z pozostałymi jabłkami. W razie potrzeby ponownie delikatnie podgrzewamy toffi. Halloweenowe jabłka tofii najlepiej spożyć tego samego dnia.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

