
Halloweenowe jajka faszerowane
- jajka: 12 szt.
- ocet: 60 ml
- majonez: 45 g
- czerwona papryka: 1
- barwnik spożywczy: 4 szt.
- estragon: 3 gałązki
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal88
- tłuszcz8g
- tłuszcz nasycony1g
- węglowodany0.3g
- cukry0.3g
- błonnik0g
- białko4g
Sposób przygotowania
krok 1
Jajka: myjemy je i umieszczamy je na patelni w jednej warstwie. dolewamy wodę na 2 cm powyżej poziomu. Doprowadzamy do wrzenia, następnie przykrywa, wyłączamy ogień i pozostawiamy na 12 minut. Odcedzamy, studzimy całkowicie w bardzo zimnej wodzie, a następnie ponownie odcedzamy.
krok 2
Barwienie jajek: do osobnych miseczek lub pojemników, w których zmieszczą się jajka, umieszczamy barwniki spożywcze. Przyjmujemy, że na 700 ml wody wlewamy 15 ml octu (na miseczkę), potrzebujemy 5 ml barwnika. Jajka delikatnie obstukujemy łyżką lub nożem, żeby naruszyć skorupki, ale nie obrać. Tak przygotowane jajka rozkładamy w miseczkach, zanurzamy je w płynie i pozostawiamy do namoczenia na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Jeśli całkowite zanurzenie jajek nie jest możliwe, należy je obracać co godzinę, żeby się równomiernie zabarwiły.
krok 3
Faszerowanie jajek: odcedzamy je, płuczemy i obieramy. Następnie kroimy na pół i usuwamy żółtka i przekładamy je do miski. Dodajemy do nich majonez, w razie potrzeby zwiększamy ilość, żeby lekko sztywną pastę. Potem dorzucamy 3 łyżki posiekanej papryki i estragonu (można pominąć). Farsz przekładamy do białek. Na koniec halloweenowe jajka posypujemy pieprzem i świeżą papryką.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

