Reklama

Halloweenowe jajka faszerowane to niezwykła przekąska na mroczne przyjęcie dla dorosłych. Są bajecznie upiorne, z pewnością przyciągają wzrok - sprawdzą się na imprezę na stojąco. A przy tym robi się je szybko i prosto, wystarczy namoczyć jajka w barwnikach spożywczych, np. czerwonym, pomarańczowym, zielonym i czarnym. Jajka faszerowane na Halloween świetnie smakują z przyprawionym nadzieniem majonezowym.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal88
  • tłuszcz8g
  • tłuszcz nasycony1g
  • węglowodany0.3g
  • cukry0.3g
  • błonnik0g
  • białko4g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Jajka: myjemy je i umieszczamy je na patelni w jednej warstwie. dolewamy wodę na 2 cm powyżej poziomu. Doprowadzamy do wrzenia, następnie przykrywa, wyłączamy ogień i pozostawiamy na 12 minut. Odcedzamy, studzimy całkowicie w bardzo zimnej wodzie, a następnie ponownie odcedzamy.

  • krok 2

    Barwienie jajek: do osobnych miseczek lub pojemników, w których zmieszczą się jajka, umieszczamy barwniki spożywcze. Przyjmujemy, że na 700 ml wody wlewamy 15 ml octu (na miseczkę), potrzebujemy 5 ml barwnika. Jajka delikatnie obstukujemy łyżką lub nożem, żeby naruszyć skorupki, ale nie obrać. Tak przygotowane jajka rozkładamy w miseczkach, zanurzamy je w płynie i pozostawiamy do namoczenia na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Jeśli całkowite zanurzenie jajek nie jest możliwe, należy je obracać co godzinę, żeby się równomiernie zabarwiły.

  • krok 3

    Faszerowanie jajek: odcedzamy je, płuczemy i obieramy. Następnie kroimy na pół i usuwamy żółtka i przekładamy je do miski. Dodajemy do nich majonez, w razie potrzeby zwiększamy ilość, żeby lekko sztywną pastę. Potem dorzucamy 3 łyżki posiekanej papryki i estragonu (można pominąć). Farsz przekładamy do białek. Na koniec halloweenowe jajka posypujemy pieprzem i świeżą papryką.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama