Reklama

Halloweenowe ziemniaczki z lepkimi od ketchupu kiełbaskami to świetna przekąska dla małych paluszków. Ale gwarantujemy, że dorosłym też posmakują. Najlepiej sprawdzają się tu małe ziemniaczki, które będzie łatwiej jeść w biegu lub na stojąco. Do tego proste składniki, szybkie przygotowanie, a potem już tylko na czekanie aż pięknie się zrumienią w piekarniku. Halloweenowe ziemniaczki to jeden z imprezowych pewniaków, zawsze warto zrobić chociaż kilka sztuk.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal133
  • tłuszcz6g
  • tłuszcz nasycony2g
  • węglowodany14g
  • cukry2g
  • błonnik2g
  • białko3g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik: rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza w przypadku trybu góra-dół lub 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem.

  • krok 2

    Ziemniaki: myjemy je dokładnie, osuszamy i nacieramy oliwą i nakłuwamy je wykałaczką. Układamy na blasze i pieczemy przez ok. godzinę, do miękkości.

  • krok 3

    Kiełbaski: gdy ziemniaki będą już 30 minut w piekarniku, będzie pora na zrobienie sosu. Do miseczki dodajemy miód, sos sojowy i trochę oleju - dokładniej mieszamy, wręcz ubijamy. Dodajemy do niego kiełbaski i dokładnie obtaczamy w mieszance. Wsadzamy je do piekarnika, układając je koło ziemniaków, na 30 minut, aż do zrumienienia. Kiełbaski warto od czasu do czasu przewrócić na drugą stronę, żeby zyskały chrupkość z każdej strony.

  • krok 4

    Podanie: halloweenowe ziemniaczki rozcinamy ostrożnie na środku, wzdłuż. Ściskami boki, żeby się rozeszły, w ten sposób powstanie miejsce na kiełbaskę w kleistym sosie. Na każdym ziemniaki układamy po jednej. W małej miseczce dość niechlujnie mieszamy kwaśną śmietanę z ketchupową krwią, nie doprowadzamy do całkowitego połączenia. Miseczkę z krwawą mieszanką stawiamy w oddzielnej miseczce, obok upieczonych ziemniaków.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama