
Halloweenowe ziemniaczki z lepkimi kiełbaskami
- ziemniaki: 20 szt.
- kiełbaski: 20 szt.
- oliwa z oliwek: 30 ml
- miód: 25 g
- sos sojowy: 5 ml
- kwaśna śmietana: 50 g
- ketchup: 50 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal133
- tłuszcz6g
- tłuszcz nasycony2g
- węglowodany14g
- cukry2g
- błonnik2g
- białko3g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza w przypadku trybu góra-dół lub 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
krok 2
Ziemniaki: myjemy je dokładnie, osuszamy i nacieramy oliwą i nakłuwamy je wykałaczką. Układamy na blasze i pieczemy przez ok. godzinę, do miękkości.
krok 3
Kiełbaski: gdy ziemniaki będą już 30 minut w piekarniku, będzie pora na zrobienie sosu. Do miseczki dodajemy miód, sos sojowy i trochę oleju - dokładniej mieszamy, wręcz ubijamy. Dodajemy do niego kiełbaski i dokładnie obtaczamy w mieszance. Wsadzamy je do piekarnika, układając je koło ziemniaków, na 30 minut, aż do zrumienienia. Kiełbaski warto od czasu do czasu przewrócić na drugą stronę, żeby zyskały chrupkość z każdej strony.
krok 4
Podanie: halloweenowe ziemniaczki rozcinamy ostrożnie na środku, wzdłuż. Ściskami boki, żeby się rozeszły, w ten sposób powstanie miejsce na kiełbaskę w kleistym sosie. Na każdym ziemniaki układamy po jednej. W małej miseczce dość niechlujnie mieszamy kwaśną śmietanę z ketchupową krwią, nie doprowadzamy do całkowitego połączenia. Miseczkę z krwawą mieszanką stawiamy w oddzielnej miseczce, obok upieczonych ziemniaków.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

