
Hash browns
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ziemniaki: 600 g
- masło klarowane: 30 g
- sól morska: 4 g
- pieprz czarny: 2 g
- słodka papryka: 2 g
- papryka ostra: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie ziemniaków: obieramy je, ścieramy na dużych oczkach, zalewamy zimną wodą, mieszamy i po 5 min. odlewamy. Ponownie wlewamy czystą wodę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie osączamy, a ziemniaki mocno odciskamy.
krok 2
Doprawianie: do odciśniętych ziemniaków dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy.
krok 3
Smażenie: na nieprzywierającą patelnię nakładamy masło klarowane, rozgrzewamy je. Dodajemy ziemniaki i na średnim ogniu smażymy hash browns ok. 25 minut, kilka razy mieszając.

