Reklama

Zapiekanki z bagietki to pomysł na szybką przekąskę lub kolację na gorąco. Ta wersja zapiekanek to propozycja dla fanów pizzy hawajskiej - jest ananas, kukurydza z puszki, rumiany kurczak i sporo sera

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Filet z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem cayenne, wstawiamy do lodówki na 30 min.

  • krok 2

    Na rozgrzaną patelnię wykładamy pokrojony w kostkę boczek, wytapiamy, wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy. Dokładamy kurczaka z marynatą, smażymy razem, aż kurczak będzie miękki. Zwiększamy ogień, dodajemy miód i zalewę z ananasa, mieszamy i podsmażamy, aż kurczak się zrumieni. Zestawiamy z ognia, studzimy.

  • krok 3

    Kukurydzę i ananas osączamy, ananas kroimy na kawałki, razem z kukurydzą mieszamy z przygotowanym kurczakiem.

  • krok 4

    Passatę pomidorową wylewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia, kilka minut gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia. Miksujemy blenderem, mieszamy z keczupem i przyprawiamy do smaku ziołami, studzimy.

  • krok 5

    Bagietkę przecinamy na pół, smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy mieszankę z kurczakiem i kawałki mozzarelli (osączonej i porwanej palcami). Wstawiamy na kratce do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i pieczemy, aż mozzarella się stopi i lekko zrumieni.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama