
Hawajskie zapiekanki z bagietki
- filet z kurczaka: 1 szt.
- sok z cytryny: 0.5 szt.
- sól: 5 g
- pieprz kajeński (mielony): 3 g
- boczek wędzony: 50 g
- czerwona cebula: 1 szt.
- miód: 15 ml
- sok ananasowy: 15 ml
- ananas: 0.5 puszki
- kukurydza: 0.5 puszki
- passata pomidorowa: 180 ml
- ketchup: 60 ml
- zioła prowansalskie: 5 g
- bagietki: 0.5 szt.
- mozzarella: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem cayenne, wstawiamy do lodówki na 30 min.
krok 2
Na rozgrzaną patelnię wykładamy pokrojony w kostkę boczek, wytapiamy, wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy. Dokładamy kurczaka z marynatą, smażymy razem, aż kurczak będzie miękki. Zwiększamy ogień, dodajemy miód i zalewę z ananasa, mieszamy i podsmażamy, aż kurczak się zrumieni. Zestawiamy z ognia, studzimy.
krok 3
Kukurydzę i ananas osączamy, ananas kroimy na kawałki, razem z kukurydzą mieszamy z przygotowanym kurczakiem.
krok 4
Passatę pomidorową wylewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia, kilka minut gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia. Miksujemy blenderem, mieszamy z keczupem i przyprawiamy do smaku ziołami, studzimy.
krok 5
Bagietkę przecinamy na pół, smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy mieszankę z kurczakiem i kawałki mozzarelli (osączonej i porwanej palcami). Wstawiamy na kratce do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i pieczemy, aż mozzarella się stopi i lekko zrumieni.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017