Porady:
- Rum do herbaty powinien być dobrej jakości, ponieważ ma duży wpływ na końcowy smak tego wyjątkowego napoju. Dobrze sprawdzi się tutaj biały rum.
- Herbatę z rumem można wzbogacić sokiem z cytryny i ozdobić plasterkami lub samą skórką. Sprawdzi się też tutaj jabłko świeże lub suszone, a także gruszki.
- Ciekawym pomysłem jest dodanie rodzynek, które wcześniej można namoczyć w rumie. Należy je najpierw namoczyć w wodzie przez kilka minut (aż spęcznieją), następnie odlać płyn i zalać rumem. Potem całość przelać do ciepłej herbaty.
- Można do niej dodać wiele różnych przypraw – kardamon, cynamon (mielony lub korę), anyż, goździki.
- Herbatę z rumem można również dosłodzić miodem, by była naturalnie słodka i jeszcze zdrowsza. Pamiętajmy jednak, że miód traci wiele cennych właściwości jeśli zostanie dodany do wrzątku, zatem powinniśmy posłodzić nim napar dopiero po chwili.
Notka redakcyjna:
Właściwości herbaty z rumem
Herbata z rumem to prawdziwy klasyk, który posiada właściwości rozluźniające i poprawiające samopoczucie. Zdecydowanie poprawia nastrój, a przy tym pomaga spokojnie zasnąć. Warto więc wypić ją w zimowy wieczór – zwłaszcza by rozgrzać się po spacerze, ponieważ przede wszystkim doskonale rozgrzewa.
Istnieją różne rodzaje rumu, jednak każdy z nich, w niewielkich ilościach, korzystnie wpływa na zdrowie. Pomaga w zwalczaniu bakterii, wspiera odporność, zmniejsza ryzyko zawału, ponieważ zwiększa stężenie dobrego cholesterolu, pomaga błonom śluzowym pozbyć się infekcji, łagodzi zapalenie stawów, a także doskonale rozgrzewa, a nawet redukuje ryzyko zachorowania na nowotwór nerki. Wszystkie pozytywne właściwości rumu przekładają się również na właściwości herbaty z jego dodatkiem.
Sposoby na dobrą herbatę góralską z rumem
Herbata góralska z rumem najlepiej smakuje na ciepło. Wówczas przyjemnie rozgrzewa i relaksuje. Warto wiedzieć, że możemy zaparzyć herbatę czarną, ale i herbatę czerwoną czy zieloną – każda z nich będzie fantastycznie smakować z dodatkiem rumu. Zielona herbata dobrze współgra z dodatkiem cytryny. Czerwona herbata posiada zaś piękną, głęboką barwę. Możemy pokusić się o dodanie do niej wiśni kandyzowanych. Nadadzą jej one lekko kwaskowaty, wyborny smak. Przygotowując taki napar, zyskujemy podwójnie. Herbata zielona i czerwona posiadają bowiem szereg cennych właściwości zdrowotnych.
Zimowa herbata musi być mocno zaparzona – rum podkreśli jej smak. Bardzo ważne są też idealne proporcje – sprawdzi się 1 łyżeczka czarnej, liściastej herbaty na 2 szklanki wrzątku. Do tego 2 kieliszki rumu i inne dodatki. Jeśli chcemy dodać rum do herbatki owocowej, użyjmy 4 łyżeczek na 2 szklanki wrzątku. Do herbaty można dodać przyprawy i zalać ją wrzątkiem, albo podgrzać ją razem z przyprawami w garnuszku. Herbaty nie powinno się jednak gotować. Rum i plasterek cytryny czy pomarańczy dodajemy na końcu.