
Ciastka na Halloween - szkielety
- cukier puder: 180 g
- mąka pszenna: 265 g
- masło: 200 g
- kakao: 30 g
- czarny barwnik w żelu: 5 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal255
- tłuszcz13g
- tłuszcz nasycony8g
- węglowodany28g
- cukry13g
- błonnik1g
- białko3g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: masło i cukier (100 g) umieszczamy w misce i ubijamy trzepaczką lub mikserem na gładką i puszystą masę. Wsypujemy mąkę pszenną, kakao w proszku, barwnik spożywczy i ponownie mieszamy. Wsadzamy do lodówki na 30 minut – ułatwi to wałkowanie ciasta. Lekko posypujemy mąką powierzchnię roboczą i wałkujemy ciasto na grubość 1 cm.
krok 2
Kształowanie szkieltów: wycinamy ciastka foremką w kształcie człowieka i układamy na 2-3 dużych blachach do pieczenia. Ponownie wałkujemy nadmiar ciasta, aż się skończy. Wycięte ciastka na Halloween wsadzamy na 30 minut do lodówki.
krok 3
Piekarnik: rozgrzewamy go do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół lub 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Pieczemy przez 18-21 minut, aż stwardnieją na brzegach. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
krok 4
Lukier: cukier puder (80 g) przesiewamy do miski i stopniowo wlewamy 1-1½ łyżki wody, ciągle mieszając, by uzyskać gęstą pastę. Wkładamy lukier do rękawa cukierniczego, odcinamy trochę koniec, żeby zrobić mały otwór. Wyciskamy go na ciastka, tworząc kształty kości i czaszki, żeby wyglądały jak szkielety. Odstawiamy do stężenia. Przechowujemy w hermetycznym pojemników, nawet do tygodnia.
Źródło: serwis partnerski,

