
Ciasto krówka bez pieczenia
- masa kajmakowa: 1 puszka
- herbatniki: 120 szt.
- budyń śmietankowy: 64 g
- mleko: 750 ml
- śmietana 36%: 400 ml
- masło: 200 g
- żelatyna: 5 g
- woda: 25 ml
- czekolada deserowa: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: masło ogrzewamy w temperaturze pokojowej, a śmietankę schładzamy mocno w lodówce. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
krok 2
Krem budyniowy: budyń gotujemy z mlekiem – według przepisu podanego na opakowaniu, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy go z miękkim masłem. Alternatywą jest budyń z mascarpone - tutaj wystarczy jedynie ubić bitą śmietanę (potrzebne będzie nam dodatkowe 500 ml śmietanki) z odrobiną soli i cukru pudru, potem partiami dodajemy serek. To szybsza wersja kremu, ponieważ nie musimy robić do niej żelatyny ani gotować budyniu. Jednak smak będzie trochę inny. Dodatkowo krem budyniowy lub z mascarpone można wymieszać z drobnymi owocami, typu borówki, maliny, jagody.
krok 3
Bita śmietana: zimną ubijamy ze szczyptą soli, na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i zimną żelatynę – delikatnie mieszamy do połączenia składników.
krok 4
Układanie warstw: na dużej blasze rozkładamy herbatniki (lub krakersy - mogą stanowić jedną warstwę lub wszystkie - dodadzą deserowi lekko słony profil smakowy; odpowiednie będą też biszkopty lub inne ciastka, a jak mamy więcej czasu możemy upiec biszkopt lub kruche ciasto), rozsmarowujemy pół puszki masy krówkowej (można ją również przygotować w domu, np. wystarczy gotować przez 2-3 godziny puszkę z mlekiem skondensowanym, można też rozpuścić cukierki krówki z dodatkiem masła), na niej znowu ciastka, potem krem budyniowy i ponownie herbatniki. Na nich rozkładamy drugą połowę masy krówkowej, a na niej kładziemy kolejną warstwę ciastek. Nakładamy bitą śmietanę. Ścieramy czekoladę i posypujemy nią wierzch ciasta krówkowego.
krok 5
Chłodzenie: ciasto krówkę bez pieczenia wstawiamy na 2 godziny do lodówki, żeby dobrze stężało (czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji).

