Reklama

Ciepła i sycąca - pełna dodatków, jak pyszna paella. Oto jajecznica z chorizo i krewetkami.

Składniki:

4 czubate łyżki masła
4 ząbki czosnku
garść ładnych krewetek
kawałek chorizo
2 szalotki
10–12 strączków zielonej fasolki szparagowej (obgotowanej tak, aby zachowała chrupkość)
szklanka zielonego groszku
6 jajek nitka szafranu (namoczona)
sól, pieprz

Kroki przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy masło, wciskamy przez praskę czosnek i smażymy mieszając, aż zacznie ciemnieć.
Dokładamy oczyszczone krewetki i smażymy, aż nabiorą ładnego koloru, po czym odławiamy
na bok.
Na patelnię wrzucamy plasterki chorizo, przesmażamy. Dodajemy szalotki, przecięte wzdłuż na ćwiartki, podduszamy.
Dodajemy strączki fasolki (przecięte na 2–3 krótsze kawałki każdy), dusimy chwilę, po czym wsypujemy groszek, mieszamy.
Jajka rozmącamy z solą, pieprzem i szafranem, wylewamy na patelnię, smażymy aż się zetną tak jak lubimy, na koniec mieszamy z krewetkami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama