Reklama

Masz już charakterystyczną patelnię do paelli? Przygotuj klasyczną wersję tego dania - paellę rodem z Walencji! Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 1 godzina Porcja: 345 kcal

Składniki:

20 dag ryżu
cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
2 szklanki bulionu warzywnego
2 czerwone papryki
50 dag mieszanych mrożonych owoców morza
40 dag mrożonych krewetek
cytryna
15 dag mrożonego groszku
łyżka masła
nitka szafranu
pęczek natki
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

■ Cebulę i czosnek obrać
posiekać
zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć
aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion
zagotować i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu.
■ Owoce morza rozmrozić
skropić sokiem z cytryny. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę
wymieszać z ryżem i dusić kolejne 10 minut. Dodać owoce morza
krewetki oraz groszek i gotować jeszcze 20 minut.
■ Masło rozgrzać w rondelku i wymieszać z szafranem. Dodać do ryżu i dokładnie wymieszać
przyprawić solą i pieprzem. Natkę umyć
osuszyć i posiekać. Posypać natką.

Reklama

Porady:

Wypróbuj też tę paellę z kurczakiem

Notka redakcyjna:

Paella to słynne hiszpańskie danie z ryżu przygotowywane w jednym naczyniu - charakterystycznej patelni z dwoma uchwytami. Do jej przygotowania potrzebny jest też bulion lub wywar oraz dodatki - warzywne, mięsne, rybne, owoce morza. Danie występuje w Hiszpanii w różnych odmianach - zależnie od tego, zmienia się lista składników. Najpopularniejsza paella valenciana zawiera owoce morza, groszek oraz mięso drobiowe. Paella de marisco to po prostu paella z różnymi owocami morza.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama