Reklama

Aromatyczne i pikantne chorizo świetnie podkreśla łagodny smak zupy.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Purée z czosnku: olej rozgrzewamy w garnku na małym ogniu. Wrzucamy czosnek podzielony na ząbki, ale w łupinkach, i smażymy delikatnie przez 15–20 min, często mieszając, aż skórki będą złociste, a miąższ stanie się miękki. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Gdy lekko ostygną, wyciskamy z ząbków słodki miąższ, odrzucając skórki. Miksujemy na purée.

  • krok 2

    Chorizo: kroimy w plasterki i wrzucamy na ten sam tłuszcz, w którym przyrządzaliśmy czosnek. Smażymy, aż będzie chrupiące.

  • krok 3

    Zupa czosnkowa: do chorizo dodajemy tymianek i czosnkowe purée. Dokładnie mieszamy, doprawiamy papryką i wlewamy gorący bulion. Doprowadzamy do wrzenia i delikatnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo, ewentualnie z grzankami.

Porady:

Zobacz też: zupa z kurczakiem

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama