
Hiszpańska zupa czosnkowa
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- bulion drobiowy: 1 l
- chorizo: 100 g
- jajka: 4 szt.
- olej: 40 ml
- czosnek: 5 szt.
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
- papryka wędzona: 0.5 łyżeczki
- tymianek: 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
krok 1
Purée z czosnku: olej rozgrzewamy w garnku na małym ogniu. Wrzucamy czosnek podzielony na ząbki, ale w łupinkach, i smażymy delikatnie przez 15–20 min, często mieszając, aż skórki będą złociste, a miąższ stanie się miękki. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Gdy lekko ostygną, wyciskamy z ząbków słodki miąższ, odrzucając skórki. Miksujemy na purée.
krok 2
Chorizo: kroimy w plasterki i wrzucamy na ten sam tłuszcz, w którym przyrządzaliśmy czosnek. Smażymy, aż będzie chrupiące.
krok 3
Zupa czosnkowa: do chorizo dodajemy tymianek i czosnkowe purée. Dokładnie mieszamy, doprawiamy papryką i wlewamy gorący bulion. Doprowadzamy do wrzenia i delikatnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo, ewentualnie z grzankami.

