
Hiszpańskie kanapki z pastą z kurczaka i jajkiem
- oliwa z oliwek: 50 ml
- cebula: 2 szt.
- liść laurowy: 3 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- marchewka: 1 szt.
- ocet jabłkowy: 200 ml
- białe wytrawne wino: 200 ml
- filet z kurczaka: 400 g
- majonez: 200 g
- tarty chrzan: 1 łyżka stołowa
- natka pietruszki: 1 łyżka stołowa
- chleb: 6 szt.
- jabłka: 1 szt.
- jajka: 3 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulę, liście laurowe i czosnek, obsmażamy 10 min na średnim ogniu – cebula ma być miękka, przeźroczysta i nie powinna się zrumienić. Dodajemy marchewkę, przykrywamy i dusimy przez 10–15 min, regularnie mieszając. Dodajemy ocet, białe wino, płaską łyżeczkę soli, wkręcamy nieco pieprzu, dolewamy 200 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum, dusimy 15 min. Wkładamy filet z kurczaka, gotujemy przez 20 min.

krok 2
Zdejmujemy z ognia, studzimy, przekładamy wszystko do szklanej miski, zakrywamy folią spożywczą i na noc wstawiamy do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy pierś, wyrzucamy liście laurowe i przecedzamy przez sito, zachowując część płynu. Mięso kroimy dobrze naostrzonym nożem w 5-mm plasterki, łączymy z cebulą, marchewką, majonezem, chrzanem, natką pietruszki. Jeśli konsystencja wydaje się nam zbyt gęsta, dolewamy trochę zachowanej zalewy.

krok 3
Grubo ukrojone kromki chleba smarujemy warstwą pasty, na każdej kładziemy 2–3 cieniutkie plasterki jabłka (ze skórką) i posypujemy jajkiem – ścieramy je na małych oczkach tuż nad rozłożonymi kanapkami.


