Pyszna potrawa z homara
Składniki:
2 całe homary - ok. 1 kg każdy
ok. 1/4 szklanki stopionego masła
Sos z bazylii:
1 szklanka śmietany
1/4 szklanki świeżej, posiekanej bazylii
2 łyżki soku z cytryny sól i świeżo zmielony pieprz
Kroki przygotowania:
Na dużym ogniu zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Włożyć na 2 minuty homary. Wyjąć, osuszyć. Kiedy są na tyle chłodne, że można je trzymać w dłoni, rozciąć je na pół ostrym nożem. Wyjąć wnętrzności i żyłkę z ogona.
Posmarować homary stopionym masłem i ułożyć na ruszcie skorupami do góry. Piec na średnim ogniu ok. 8-10 minut. Przekręcić, ponownie posmarować masłem i piec, aż ogony będą białe (ok. 5 minut). Przełożyć na półmisek. Szczypce rozewrzeć i piec je jeszcze 3-4 minuty. Podawać z sosami.
Kremowy sos z bazylii: W małym rondlu dokładnie wymieszać śmietanę, bazylię i sok z cytryny, posolić i popieprzyć do smaku. Schować pod przykryciem do lodówki na 1 godzinę lub na cały dzień. Wyjąć na 30 minut przed podaniem. Przepis na 1 1/4 szklanki


