Reklama

Hot cross buns to drożdżowe bułeczki z charakterystycznym krzyżykiem, które są spożywane w Wielkiej Brytanii w Wielki Piątek. Skrywają w sobie kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cynamon oraz duże ilości rodzynek. Bułeczki hot cross buns świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub podwieczorek i to niekoniecznie w okresie świątecznym.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie zaczynu: do niewielkiego naczynia wrzucamy 35 g mąki pszennej chlebowej, drożdże, mleko oraz 5 g cukru. Mieszamy do połączenia składników. Następnie przykrywamy naczynie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

  • krok 2

    Ciasto: 340 g mąki pszennej chlebowej wyrabiamy z masłem, aż uzyskamy małe grudki. Następnie łączymy je z 55 g cukru, jajkiem, kandyzowaną skórką pomarańczy, solą i cynamonem. Dodajemy zaczyn i wszystko wyrabiamy przez około 10–15 minut. Pod koniec surowe ciasto łączymy z rodzynkami.

  • krok 3

    Wyrastanie: ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią do żywności i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  • krok 4

    Kształtowanie: wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10–12 równych kawałków. Następnie formujemy je w okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy, żeby zachować między nimi przynajmniej 2 cm odstępu, bo będą rosły. Na końcu przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoją swoją objętość.

  • krok 5

    Piekarnik: nagrzewamy do 220°C

  • krok 6

    Pasta na krzyżyk: 80 ml wody, 100 g mąki pszennej oraz olej łączymy ze sobą. Następnie przekładamy pastę do worka cukierniczego i dekorujemy wyrośnięte bułeczki.

  • krok 7

    Pieczenie: bułeczki wkładamy do piekarnika na około 15 minut.

  • krok 8

    Glazura: 110 g cukru oraz 110 ml wody wrzucamy do garnka i zostawiamy do zagotowania. Upieczone hot cross buns smarujemy z wierzchu gorącym syropem.

Porady:

  • Bułeczki hot cross buns możemy wzbogacić w startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Niewielki dodatek przypraw takich, jak gałka muszkatołowa również nada im wspaniałego aromatu.
  • Gotowe wypieki świetnie sprawdzą się na śniadanie z dodatkiem ulubionego dżemu lub kremu czekoladowego.
  • Podczas gotowania syropu możemy wlać do niego jedną łyżkę wody z kwiatów pomarańczy. Dodatek ten pozytywnie wpłynie na aromat naszych wypieków. Bułeczki w prosty sposób wykończymy również gorącą konfiturą morelową.
  • Zamiast 18 g świeżych drożdży, możemy również użyć około 10 g suchych.
  • Jeśli zauważymy, że podczas pieczenia nasze bułeczki za szybko ciemnieją – warto przykryć je wtedy od góry aluminiową folią do żywności.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama