
Hot cross buns
- mąka pszenna: 475 g
- mleko: 190 ml
- drożdże: 18 g
- masło: 50 g
- białko jaja: 1 szt.
- cukier: 170 g
- sól: 4 g
- cynamon: 5 g
- rodzynki: 115 g
- owoce kandyzowane: 35 g
- woda: 190 ml
- olej: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie zaczynu: do niewielkiego naczynia wrzucamy 35 g mąki pszennej chlebowej, drożdże, mleko oraz 5 g cukru. Mieszamy do połączenia składników. Następnie przykrywamy naczynie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
krok 2
Ciasto: 340 g mąki pszennej chlebowej wyrabiamy z masłem, aż uzyskamy małe grudki. Następnie łączymy je z 55 g cukru, jajkiem, kandyzowaną skórką pomarańczy, solą i cynamonem. Dodajemy zaczyn i wszystko wyrabiamy przez około 10–15 minut. Pod koniec surowe ciasto łączymy z rodzynkami.
krok 3
Wyrastanie: ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią do żywności i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
krok 4
Kształtowanie: wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10–12 równych kawałków. Następnie formujemy je w okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy, żeby zachować między nimi przynajmniej 2 cm odstępu, bo będą rosły. Na końcu przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoją swoją objętość.
krok 5
Piekarnik: nagrzewamy do 220°C
krok 6
Pasta na krzyżyk: 80 ml wody, 100 g mąki pszennej oraz olej łączymy ze sobą. Następnie przekładamy pastę do worka cukierniczego i dekorujemy wyrośnięte bułeczki.
krok 7
Pieczenie: bułeczki wkładamy do piekarnika na około 15 minut.
krok 8
Glazura: 110 g cukru oraz 110 ml wody wrzucamy do garnka i zostawiamy do zagotowania. Upieczone hot cross buns smarujemy z wierzchu gorącym syropem.

