Reklama

Hot dogi z paluszkami rybnymi to zdrowsza alternatywa dla klasycznej wersji tego popularnego fast foodu. To połączenie mięciutkiej bułki i filetów w chrupiącej panierce zachwyca od pierwszego kęsa. Warto podać je z sosem majonezowym i świeżą sałatą, a rybę obowiązkowo skrapiamy sokiem z cytryny. Sprawdźcie, jak przygotować domowe hot dogi z paluszkami rybnymi w pysznej odsłonie.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal601
  • tłuszcz29g
  • tłuszcz nasycony6g
  • węglowodany59g
  • cukry10g
  • błonnik4g
  • białko25g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Korniszony kroimy w drobną kostkę i przekładamy je do miseczki. Dodajemy majonez, wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny i mieszamy, aż składniki połączą się.

  • krok 2

    Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy na paseczki o szerokości 1 cm.

  • krok 3

    Bułki (najlepiej wybrać te do hot dogów, polecamy również przepis na domowe bułki do hot dogów) rozcinamy wzdłuż i podgrzewamy na patelni grillowej. Możemy również użyć zwykłej patelni lub podpiec je w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

  • krok 4

    Rybę (najlepszy będzie dorsz lub mintaj) doprawiamy solą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę - dzięki temu po usmażeniu będzie bardziej chrupiąca (jeżeli nie mamy czasu, możemy pominąć ten etap). Następnie kroimy ją w poprzek, na równej wielkości paluszki. Jeśli zależy nam na czasie możemy wykorzystać również gotowe paluszki rybne, wtedy cały przepis będzie naprawdę ekspresowy.

  • krok 5

    Przygotowujemy trzy miski (powinny być dość duże, z płaskim dnem, żeby dało się łatwo panierować rybę). W pierwszej łączymy mąkę, sól i pieprz, delikatnie mieszając. W drugiej ubijamy jajko ze szczyptą soli. Do trzeciej wsypujemy bułkę tartą (najlepsza będzie panko – jest mniej rozdrobniona, niż tradycyjna i nada panierce chrupkości). Fileciki kolejno obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku, a na końcu w bułce tartej. Odkładamy paluszki na suchy i czysty talerz.

  • krok 6

    Na dużą patelnię o średnicy 32 cm wlewamy olej (powinien przykryć całe dno naczynia), dobrze rozgrzewamy, a następnie delikatnie wykładamy przygotowaną wcześniej rybę. Paluszki smażymy na złoty kolor, około 3-4 minuty z każdej strony. Gdy są gotowe, odsączamy je na papierowym ręczniku kuchennym. Fileciki możemy zrobić w mniej kalorycznej wersji – wystarczy piec je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.

  • krok 7

    Bułki smarujemy łyżką sosu majonezowego z korniszonami, dodajemy garść sałaty, a następnie wkładamy gorący paluszek rybny do środka.

  • krok 8

    Hot dogi z paluszkami rybnymi możemy podać z ćwiartką cytryny do skropienia. Dobrym dodatkiem będzie też surówka z kiszonej kapusty.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama