
Huevos rancheros – jajka po meksykańsku
- pomidor: 400 g
- cebula: 150 g
- czosnek: 20 g
- papryka chili: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 60 ml
- kumin (kmin rzymski): 3 g
- tortilla: 2 szt.
- jajka: 4 szt.
- fasola czerwona: 150 g
- feta: 50 g
- kolendra: 0.5 pęczka
- sól: 6 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kolendrę obrywamy z łodygi, opłukujemy i osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie drobno ją siekamy. Ser feta kruszymy na mniejsze kawałki. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy je na drobno, po usunięciu gniazd nasiennych. Ostrą papryczkę przepoławiamy i usuwamy z niej pestki i biały miąższ. Pozostałą część siekamy.
krok 2
Salsa: na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Podsmażamy na niej połowę cebuli i czosnku oraz chili, aż poczujemy intensywny aromat. Dodajemy pomidory. Podgrzewamy je, aż odparuje nadmiar wody i powstanie gęsty sos. Doprawiamy go do smaku kminem rzymskim i solą.
krok 3
Pasta fasolowa: na oddzielnej patelni ponownie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy pozostałą cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy resztę czosnku i fasolę odsączoną z zalewy. Podsmażamy przez chwilę. Przeciskamy zawartość patelni przez praskę do ziemniaków lub rozdrabniamy ją widelcem, aż powstanie gęsta pasta.
krok 4
Tortilla: rozgrzewamy kolejno 2 duże placki (najlepiej kukurydziane) na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.
krok 5
Jajka sadzone: wybijamy je do małych miseczek. Solimy. Rozgrzewamy pozostałą oliwę na patelni z nieprzywierającą powierzchnią. Ostrożnie wylewamy na nią jajka. Po kilku minutach, kiedy białko całkowicie się zetnie, ale żółtko jest jeszcze płynne, zdejmujemy je z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
krok 6
Huevos rancheros: układamy na talerzu ciepłą tortillę. Smarujemy ją pastą fasolową. Kładziemy na niej sadzone. Polewamy je salsą pomidorową. Dekorujemy jajka po meksykańsku pokruszoną fetą i posiekaną kolendrą.

