Klasyczny bliskowschodni hummus + wariacja z suszonymi pomidorami - to pasta z ciecierzycy, która smakuje doskonale!
Składniki:
puszka ciecierzycy w zalewie (400g)
pół szklanki pasty sezamowej tahini(125ml)
sok z dwóch cytryn
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
łyżeczka mielonego kuminu
sól
pieprz
oliwa extra virgin z oliwek do podania
dodatkowo:
kilka listków kolendry
kilka suszonych pomidorów
Niezbędny malakser lub blender.
Kroki przygotowania:
Do malaksera wlewamy sok z cytryn
tahini
rozgnieciony czosnek i kumin. Miksujemy na jednolitą masę. Odkładamy kilka ziaren ciecierzycy do przybrania
odcedzoną resztę wsypujemy do malaksera
dolewamy dwie łyżki zalewy z puszki. Rozdrabniamy i miksujemy do uzyskania jednolitej pasty (nie całkiem 'gładkiej').
Przekładamy do miseczki
wyrównujemy
polewamy oliwą i doprawiamy kuminem
solą i pieprzem. Przybieramy ziarnami ciecierzycy i listkami kolendry.
Można jeść od razu
lepiej wstawić do lodówki na godzinę.
Hummusem można smarować pieczywo
można wybierać go z miseczki pitą albo chipsami (np. nachos).
Wersję z suszonymi pomidorami (ze słoika) uzyskujemy przez zmiksowanie kilku pomidorów w malakserze i wymieszaniu w nim z połową masy.
1 z 1

hummus
Hummus
Porady:
Zobacz też: pasta z ciecierzycy - 6 pomysłów na domowy hummus


