
Hummus z dyni z papryką
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- oliwa z oliwek: 10 ml
- ciecierzyca: 400 g
- czerwona papryka: 160 g
- żółta papryka: 160 g
- dynia: 500 g
- czosnek: 4 g
- sok z cytryny: 2 ml
- tahini: 24 g
- sól: 1 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal123
- tłuszcz7g
- tłuszcz nasycony1g
- węglowodany8g
- cukry3g
- błonnik4g
- białko4g
Sposób przygotowania
krok 1
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Odcinamy górę dyni, a jej miąższ wybieramy łyżką. Smarujemy olejem naczynie żaroodporne. Wkładamy tam dynię oraz obrane ząstki czosnku. Pieczemy około 45 minut od miękkości.
krok 2
Blendowanie: upieczoną dynię przekładamy razem z czosnkiem do robota kuchennego. Dolewamy tam ewentualny sok, który wypuściła dynia. Dodajemy sok z cytryny, pastę tahini i ciecierzycę. Doprawiamy solą i miksuj na pastę – jeśli jest za gęsta, dodajemy trochę więcej oleju. Wkładamy hummus z powrotem do dyni i podajemy z papryką, paluszkami chlebowymi i chipsami.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

