Reklama

Hummus z dyni w zestawieniu ze słupkami warzyw typu: marchewka, seler, pietruszka to lekka i pyszna przekąska na jesienne wieczory. Wchodząca w jego skład pasta tahini - daje nie tylko wspaniały, sezamowy posmak, ale też dostarcza dużej dawki wapnia. Z kolei znajdująca się w hummusie ciecierzyca daje przyjemną gęstość i dostarcza dużo wartościowego białka.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal123
  • tłuszcz7g
  • tłuszcz nasycony1g
  • węglowodany8g
  • cukry3g
  • błonnik4g
  • białko4g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Odcinamy górę dyni, a jej miąższ wybieramy łyżką. Smarujemy olejem naczynie żaroodporne. Wkładamy tam dynię oraz obrane ząstki czosnku. Pieczemy około 45 minut od miękkości.

  • krok 2

    Blendowanie: upieczoną dynię przekładamy razem z czosnkiem do robota kuchennego. Dolewamy tam ewentualny sok, który wypuściła dynia. Dodajemy sok z cytryny, pastę tahini i ciecierzycę. Doprawiamy solą i miksuj na pastę – jeśli jest za gęsta, dodajemy trochę więcej oleju. Wkładamy hummus z powrotem do dyni i podajemy z papryką, paluszkami chlebowymi i chipsami.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama