Porady:
- Hummus z dyni możecie przygotować w ciągu jednego dnia używając gotowej ciecierzycy ze słoika lub puszki. Wodę po odlaniu ciecierzycy można wykorzystać w przedostatnim kroku.
- Jeśli zdecydowaliście się na przygotowanie ciecierzycy samodzielnie, podczas namaczania możecie dodać do wody łyżeczkę sody oczyszczonej. Soda zmiękczy ziarna i tym samym skróci czas gotowania cieciorki.
- Do hummusu można dodać prażone pestki dyni, dzięki którym potrawa nabierze orzechowego aromatu.
- Dyniowy hummus świetnie smakuje polany oliwą z oliwek i posypany posiekaną natka pietruszki.
- Jeśli chcecie, aby wasza kompozycja wyglądała tak, jak na naszym zdjęciu, posypcie przełożony do miseczki humus pestkami dyni, sezamem i mieloną ostrą papryką.
- Puree możecie również przygotować z gotowanej dyni. Wtedy po ugotowaniu trzeba ją odsączyć z wody, a potem zmiksować – tak samo, jak w przypadku pieczonej dyni.
- Jeśli do hummusu planujecie użyć dynię hokkaido, będziecie potrzebowali więcej wody. Z kolei do hummusu z dyni piżmowej być może woda w ogóle nie będzie potrzebna, ponieważ ta odmiana sama w sobie jest bardzo soczysta.
Notka redakcyjna:
Z jakimi warzywami podawać hummus z dyni?
- marchewka – najlepiej pokrojona w słupki,
- seler naciowy – wystarczy umyć i pokroić łodygi na mniejsze części,
- kalarepa – obrana, świeża kalarepa jest doskonała do jedzenia na surowo,
- papryka – większe kawałki maczane w hummusie z dyni smakują wyjątkowo dobrze, a jeszcze lepiej pasta komponuje się z pieczoną papryką,
- ogórek – zielony i świeży, pokrojony w słupki.
Jak najlepiej przechowywać hummus z dyni?
Z powyższego przepisu powinien wam wyjść słoik hummusu o pojemności ok. 0,5 l. Pastę możecie przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku (lub innym pojemniku) maksymalnie do 5 dni. Aby nie wysechł warto polać go po wierzchu oliwą z oliwek lub olejem.
Słoiki z hummusem dyniowym można pasteryzować – w ten sposób przetrwają nawet kilka miesięcy. Jak to zrobić? Zamknięte słoiki z pastą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120°C. Wyjmujemy po 20 minutach i pozostawiamy do ostygnięcia. Hummus można także mrozić w szczelnych pojemnikach, odpornych na niskie temperatury.
Hummus z dyni i nie tylko
Pyszne smarowidła na bazie cieciorki i tahini możecie przygotować także z innymi pieczonymi warzywami, np. z papryką – słodką lub chili do wyboru – bądź cukinią. Pasta świetnie miesza się także z pieczonym burakiem lub suszonymi pomidorami.
Uczulenie na sezam? To nie powód, aby rezygnować z hummusu. Możecie go przygotować bez tahini. Wystarczy zmiksować miękką cieciorkę z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i wodą oraz pieczoną dynią, jeśli wybieracie jesienny wariant tej potrawy.
Hummus dyniowy może gościć na waszych stołach o każdej porze roku, jeśli wcześniej przygotujecie zapas purée z dyni w słoikach.