Porady:
- Warto zostawić wodę po ciecierzycy, tzw. aquafabę, która w wegańskich wypiekach może zastąpić bezę. Przygotujemy z niej np. mini bezy Pavlova bez jajek.
- Czy można jeszcze szybciej przygotować humus z suszonymi pomidorami? Przepis dopuszcza wykorzystanie ciecierzycy z puszki, której nie trzeba wcześniej gotować.
- Przed podaniem można podgrzać lekko humus z pomidorami – wtedy smak sezamu będzie bardziej wyczuwalny.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić humus z suszonymi pomidorami?
Hummus to pasta z ciecierzycy, którą bez problemu dotniemy w sklepach, jednak ta samodzielnie przygotowana jest bez porównania smaczniejsza! W skład podstawowego przepisu wchodzi ciecierzyca, tahini, sok z cytryny, oliwa i czosnek. Jednak wraz ze wzrostem popularności tego dania powstały najróżniejsze modyfikacje. Jak zrobić humus z suszonymi pomidorami? Wystarczy przed blendowaniem składników dodać kilka suszonych pomidorów z oliwy. Jeśli korzystamy z suszonych pomidorów bez zalewy (tych, które przedawane są w plastikowych torebkach), warto ugotować je wcześniej. Wtedy łatwiej będzie je zmiksować na gładki humus z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Istnieje wiele dodatków, z którymi można przygotować pyszny humus – suszone pomidory, oliwki, kapary, pietruszka, dynia, bazylia, burak. Sprawdź wszystkie inspiracje na humus i przygotuj ten, który będzie twoim ulubionym!
Jak jeść humus z pomidorami?
Hummus na stałe zagościł na wielu stołach i stał się obowiązkowym punktem w menu wegan, ale nie tylko. Jak jeść z suszonymi pomidorami? Przepis na to jest prosty. Hummus najczęściej wykorzystywany jest jako pasta do kanapek. Gwarantujemy jednak, że odniesie on również sukces na spotkaniach i imprezach jako dip do maczania warzyw pokrojonych w słupki. Hummus z suszonymi pomidorami można zajadać jako dodatek do ciepłej pity lub nadzienie do naleśników.