
Indyk faszerowany jabłkami i rodzynkami
- indyk: 5 kg
- sól: 10 g
- sok z cytryny: 0.5 szt.
- skórka z cytryny: 0.5 szt.
- szampan: 500 ml
- jabłka: 1 kg
- sok z cytryny: 15 ml
- masło: 250 g
- cynamon: 15 g
- tymianek: 15 g
- miód: 20 g
- rodzynki: 200 g
- koniak: 100 ml
- jajka: 2 szt.
- bułka tarta: 250 g
- pieprz czarny: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Sprawionego indyka osuszamy. Roztarty z solą czosnek dokładnie mieszamy z sokiem i skórką z cytryny, nacieramy indyka, zostawiamy na 1–2 godz. w chłodnym miejscu.
krok 2
Na farsz: obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. W rondlu topimy 2 łyżki masła, dodajemy jabłka i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy zmiękną, dodajemy cynamon, miód i tymianek. Dokładnie mieszamy i dusimy razem kilka minut na niewielkim ogniu. Studzimy. Umyte rodzynki zalewamy koniakiem, zostawiamy na kilka minut. Odkładamy 2 łyżki masła, pozostałe ucieramy na pianę z 2 żółtkami.
krok 3
Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce bułki tartej i jabłek, przyprawiamy solą i pieprzem. Dobrze utartą masę mieszamy z rodzynkami. Nadziewamy indyka, układamy go na wysmarowanej masłem blasze, polewamy stopionym masłem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C i pieczemy 3–4 godz. (licząc 20 min na każde 50 dag mięsa indyka i dodając jeszcze 20 min), polewając szampanem, a później wytworzonym sosem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

