
Indyk z warzywami i ciecierzycą
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- udka z indyka: 800 g
- papryka wędzona: 5 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- czerwona cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- masło klarowane: 30 g
- czerwona papryka: 1 szt.
- marchewka: 2 szt.
- ciecierzyca: 400 g
- koncentrat pomidorowy: 80 g
- pomidor: 2 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso kroimy na porcje, po 100 g każda, oprószamy papryką, solą i pieprzem.
krok 2
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na maśle, dodajemy mięso i mieszając od czasu do czasu, obsmażamy ok. 10 min.
krok 3
Zmniejszamy ogień i dodajemy marchewkę, pokrojoną w niezbyt cienkie plasterki, obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w spore kawałki paprykę oraz osączoną z wody ciecierzycę.
krok 4
Dodajemy koncentrat pomidorowy i dolewamy wodę do poziomu mięsa. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godz. i 30 min.
krok 5
Na 10 min przed końcem gotowania dokładamy obrane ze skóry, pokrojone w cząstki pomidory, ew. przyprawiamy. Przed podaniem posypuj
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

