
Irish stew
- jagnięcina: 1 kg
- boczek wędzony: 100 g
- mąka pszenna: 80 g
- ziemniaki: 600 g
- marchewka: 180 g
- cebula: 200 g
- olej: 30 g
- bulion wołowy: 500 ml
- sól: 10 g
- pieprz czarny: 6 g
- tymianek: 0.3 gałązki
- liść laurowy: 2 szt.
- natka pietruszki: 0.25 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Boczek: kroimy go w dużą kostkę. Wrzucamy go do rozgrzanej brytfanki lub garnka z grubym dnem, w którym będziemy gotować irish stew. Wytapiamy z boczku nadmiar tłuszczu i podsmażamy do zarumienienia, po czym wyjmujemy i odkładamy na bok.
krok 2
Mięso: łopatkę jagnięcą bez kości kroimy na spore kawałki (2x2 cm) i oprószamy mąką. Dodajemy olej do brytfanki, na której wytapialiśmy boczek, i wrzucamy do niej jagnięcinę. Obsmażamy ją krótko, w wysokiej temperaturze, z każdej strony, tak żeby zamknąć w niej soki. Dzięki temu zachowa swoją strukturę i aromat. Wyjmujemy mięso z garnka.
krok 3
Zasmażka: do pozostałego w brytfance tłuszczu dodajemy 100 g bulionu i podgrzewamy go, tak żeby móc zeskrobać z dna garnka pozostałości mąki, mięsa i boczku. Używamy w tym celu drewnianej łyżki.
krok 4
Warzywa: cebulę kroimy w krążki, a marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry.
krok 5
Gotowanie gulaszu: obsmażone mięso i boczek oraz cebulę i marchew wrzucamy z powrotem do brytfanki z zasmażką i zalewamy pozostałym bulionem. Dodajemy liść laurowy, tymianek, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 1,5 godziny.
krok 6
Podanie: danie dekorujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy na gorąco.

