Reklama

Jabłecznik na cydrze z bitą śmietaną to zupełnie nowa odsłona jabłecznika - smak jabłek podkręca dodatek cydru, a pierzynka z bitej śmietany daje lekkość. Ten pyszny wypiek z pewnością zrobi wrażenie na wymagających gościach. Jeśli do tej pory nie próbowaliście wypieków z jabłkowym, procentowym akcentem, warto przetestować nasz przepis na jabłecznik na cydrze z bitą śmietaną.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na ciasto: masło ucieramy z cukrem (120 g) i z cukrem waniliowym (17 g = 1 opakowanie), następnie z jajkiem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Formujemy kulę, owijamy folią, wkładamy na 30 min do lodówki.

  • krok 2

    Na obłożenie: jabłka obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Odmierzamy 650 ml cydru, zagotowujemy z cukrem (200 g). Resztą alkoholu rozprowadzamy proszek budyniowy i łączymy z gorącym cydrem. Mieszając, gotujemy budyń jeszcze 3 min.

  • krok 3

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Ciasto rozpłaszczamy dłonią, wykładamy nienatłuszczoną tortownicę o średnicy 26–28 cm, wyklejamy też brzeg do połowy wysokości formy. Jabłka mieszamy z cydrowym budyniem, obkładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 godz. Zostawiamy w formie, aż ostygnie.

  • krok 4

    Kremówkę ubijamy z pozostałym cukrem waniliowym (1 łyżka), grubą warstwą smarujemy gotowe ciasto. Przed podaniem posypujemy karmelizowanym brązowym cukrem i pozostawiamy w chłodnym miejscu. Jabłecznik na cydrze z bitą śmietaną zrobi wrażenie na gościach!

Porady:

Takie wyjątkowe ciasto jak jabłecznik na cydrze z bitą śmietaną wymaga specjalnej oprawy. Warstwowe pyszności w kawałkach najlepiej serwować na paterze - ozdoby stół na rodzinne spotkanie czy świąteczne okazje. Patera jednopoziomowa lub dwupoziomowa to idealne akcesorium dla fanów domowych wypieków.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama