
Jabłecznik na cydrze z bitą śmietaną
- masło: 120 g
- cukier: 320 g
- cukier waniliowy: 32 g
- jajka indycze: 1 szt.
- mąka: 250 g
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- jabłka: 400 g
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- cydr: 750 ml
- budyń waniliowy: 2 szt.
- śmietana 30%: 400 ml
- brązowy cukier: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: masło ucieramy z cukrem (120 g) i z cukrem waniliowym (17 g = 1 opakowanie), następnie z jajkiem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Formujemy kulę, owijamy folią, wkładamy na 30 min do lodówki.
krok 2
Na obłożenie: jabłka obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Odmierzamy 650 ml cydru, zagotowujemy z cukrem (200 g). Resztą alkoholu rozprowadzamy proszek budyniowy i łączymy z gorącym cydrem. Mieszając, gotujemy budyń jeszcze 3 min.
krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Ciasto rozpłaszczamy dłonią, wykładamy nienatłuszczoną tortownicę o średnicy 26–28 cm, wyklejamy też brzeg do połowy wysokości formy. Jabłka mieszamy z cydrowym budyniem, obkładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 godz. Zostawiamy w formie, aż ostygnie.
krok 4
Kremówkę ubijamy z pozostałym cukrem waniliowym (1 łyżka), grubą warstwą smarujemy gotowe ciasto. Przed podaniem posypujemy karmelizowanym brązowym cukrem i pozostawiamy w chłodnym miejscu. Jabłecznik na cydrze z bitą śmietaną zrobi wrażenie na gościach!

