
Jabłecznik na kruchym cieście
- mąka pszenna: 400 g
- masło: 200 g
- żółtko: 4 szt.
- proszek do pieczenia: 10 g
- jabłka: 1 kg
- cynamon: 10 g
- cukier trzcinowy: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na jabłecznik: do dużej misy wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło, żółtka i proszek do pieczenia. Szybko łączymy składniki. Z powstałej masy formujemy kulę. Oddzielamy z niej ⅓ ciasta i tę część owijamy folią spożywczą, a następnie odkładamy do zamrażalnika.
krok 2
Pieczenie spodu: ciasto wykładamy na kwadratową blachę w rozmiarze 24×24 cm. Gdy już mamy uformowany placek, nakłuwamy widelcem dziurki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Spód pieczemy przez 15 min w temperaturze 180°C.
krok 3
Smażenie jabłek: po umyciu, obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, kroimy jabłka na plasterki. Następnie prażymy je na patelni z cynamonem i cukrem trzcinowym przez 10 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.
krok 4
Nakładanie jabłek i kruszonki: wyjmujemy z piekarnika lekko zarumieniony spód ciasta. Nakładamy przestudzone jabłka, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta, wyciągniętą z zamrażalnika.
krok 5
Pieczenie jabłecznika w całości: ciasto wkładamy do piekarnika na kolejne 40 min. Temperatura 180°C pozostaje bez zmian. Jabłecznik na kruchym cieście podajemy lekko przestudzony.

